10

10. Κατά την προδικασία, το Εφετείο εξετάζει κάθε θέμα το οποίο άπτεται της έφεσης και εκδίδει τη δέουσα διαταγή ή οδηγία. Άνευ επηρεασμού της γενικότητας των πιο πάνω εξουσιών, το Εφετείο-

(i) Απορρίπτει την έφεση ή την αντέφεση, όταν αυτή κρίνεται απαράδεκτη ή προπετής ή προδήλως αβάσιμη ή ως ασκηθείσα προς το σκοπό παρέλκυσης της απονομής της δικαιοσύνης.

Προτού η έφεση ή η αντέφεση απορριφθεί δυνάμει του παρόντος κανόνα, παρέχεται στον εφεσείοντα ή τον αντεφεσείοντα, ανάλογα με την περίπτωση, η ευχέρεια να ακουστεί επί του θέματος προφορικά ή μέσω γραπτής αγόρευσης.

(ii) Εξετάζει αν η έφεση ή η αντέφεση συνάδει προς τους θεσμούς, επιλαμβάνεται κάθε συναφούς θέματος και εκδίδει την πρέπουσα διαταγή ή οδηγία σε σχέση προς οποιαδήποτε παρατυπία και την τυχόν θεραπεία της.

(iii) Εξετάζει κατά πόσο οι διάδικοι έχουν συμμορφωθεί με οποιαδήποτε διαταγή του Πρωτόδικου Δικαστηρίου ή του Εφετείου που αφορά ή άπτεται της έφεσης ή αντέφεσης και εκδίδει οδηγίες προς συμμόρφωση.

(iv) Εξετάζει τους λόγους έφεσης προς ακριβή προσδιορισμό των θεμάτων που εγείρουν.

(ν) Εκδίδει οδηγίες για την υποβολή περιγραμμάτων αγορεύσεων από τους διαδίκους σε σχέση με τους λόγους έφεσης που θα συζητηθούν κατά την ακρόαση, όπως προνοείται πιο κάτω:

Τα περιγράμματα αγορεύσεων είναι δύο-

(α) Περίγραμμα αγόρευσης εφεσείοντος και

(β) περίγραμμα αγόρευσης εφεσίβλητου:

Νοείται ότι, όπου υπάρχει αντέφεση, το περίγραμμα αγόρευσης του εφεσίβλητου επεκτείνεται και στην αντέφεση και περιλαμβάνει την επιχειρηματολογία του υπέρ της αντέφεσης. Εφόσον καταχωρείται περίγραμμα αγόρευσης υπέρ της αντέφεσης, ο εφεσείων καταχωρεί δεύτερο περίγραμμα αγόρευσης, στο οποίο εκτίθεται η επιχειρηματολογία του σε απάντηση της αντέφεσης.

Εκτός αν δοθούν διαφορετικές οδηγίες, τα περιγράμματα αγορεύσεων καταχωρούνται μέσα στις προθεσμίες που καθορίζονται παρακάτω. Πριν καταχωρηθεί το περίγραμμα αγόρευσης επιδίδεται ή παραδίδεται στον αντίδικο και η σχετική ημερομηνία σημειώνεται στο καταχωρούμενο περίγραμμα.

(i) Το περίγραμμα αγόρευσης εφεσείοντος καταχωρείται μέσα σε σαράντα πέντε ημέρες από την ημερομηνία έκδοσης οδηγιών για την υποβολή περιγραμμάτων αγορεύσεων.

(ii) Το περίγραμμα αγόρευσης εφεσίβλητου καταχωρείται μέσα σε σαράντα πέντε ημέρες από την ημερομηνία επίδοσης ή παραλαβής του περιγράμματος αγόρευσης του εφεσείοντος. Αν ο εφεσείων παραλείψει να καταχωρήσει περίγραμμα αγόρευσης, ο εφεσίβλητος - αντεφεσείων καταχωρεί, μέσα στην προβλεπόμενη προθεσμία, περίγραμμα αγόρευσης το οποίο περιορίζεται στην αντέφεση.

(iii) Δεύτερο περίγραμμα αγόρευσης εφεσείοντος καταχωρείται μέσα σε είκοσι μία ημέρες από την ημερομηνία επίδοσης ή παραλαβής του περιγράμματος αγόρευσης του εφεσίβλητου.

(iv) Περιεχόμενο Περιγράμματος Αγόρευσης:

Το περίγραμμα αγόρευσης ενσωματώνει συνοπτικά και περιεκτικά την επιχειρηματολογία υπέρ των θέσεων του διαδίκου στην έφεση ή αντέφεση, ανάλογα με την περίπτωση, χωρίς επαναλήψεις και αναφορά σε αποφάσεις που επαναλαμβάνουν το ίδιο νομικό σημείο. Κατά κανόνα, γίνεται αναφορά στην κύρια ή στις κύριες αυθεντίες που υιοθετούν τον κανόνα ή την αρχή δικαίου που επικαλείται ο διάδικος.

Στον καταρτισμό του περιγράμματος αγόρευσης τηρούνται οι ακόλουθες αρχές:

(α) Προσδιορίζονται τα ουσιώδη σημεία στα οποία και επικεντρώνεται η επιχειρηματολογία. Οι λόγοι έφεσης αναπτύσσονται ξεχωριστά, εκτός αν είναι επάλληλοι ή συναφείς.

(β) Όπου το σημείο της έφεσης είναι νομικό, γίνεται αναφορά στη σχετική πρόνοια του Συντάγματος ή του νόμου, ανάλογα με την περίπτωση, καθώς και στις βασικές αυθεντίες που άπτονται του σημείου το οποίο συζητείται και εξειδικεύονται τα αποσπάσματα των αποφάσεων που κατ' εξοχήν στοιχειοθετούν την αρχή που επικαλείται ο διάδικος. Φωτοαντίγραφα των αυθεντιών με υπογραμμισμένα τα ουσιώδη αποσπάσματα επισυνάπτονται.

(γ) Όπου το σημείο της έφεσης αφορά ευρήματα γεγονότων ή συμπεράσματα το Πρωτόδικου Δικαστηρίου, γίνεται αναφορά στα σχετικά αποσπάσματα της μαρτυρίας στα πρακτικά και στις αρχές δικαίου που τείνουν να δικαιολογήσουν ή που καθιστούν απαράδεκτη, ανάλογα με την περίπτωση, την επέμβαση του Εφετείου στα ευρύματα ή τα συμπεράσματα του Πρωτόδικου Δικαστηρίου.

(δ) Το περίγραμμα αγόρευσης του εφεσείοντος συνοδεύεται από χρονολογικό πίνακα, στον οποίο σκιαγραφείται το ιστορικό της διαδικασίας.