Διορισμός, καθήκοντα και αμοιβή Συνηγόρου του Ασθενή

21Α.-(1)(α) Το Υπουργικό Συμβούλιο διορίζει Συνήγορο του Ασθενή, με απόφασή του και κατόπιν πρότασης του Υπουργού η οποία υποβάλλεται κατά τα προβλεπόμενα στην παράγραφο (β).

(β) Ο Υπουργός υποβάλλει στο Υπουργικό Συμβούλιο πρόταση για διορισμό προσώπου ως Συνηγόρου του Ασθενή το οποίο επιλέγει από κατάλογο μέχρι πέντε (5) ατόμων που καταρτίζει έπειτα από διαβούλευση με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου.

(2)  Ο Συνήγορος του Ασθενή διορίζεται για να εκτελεί τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα που καθορίζονται στον παρόντα Νόμο και υπηρετεί σύμφωνα με τους όρους εντολής που καθορίζονται στην πράξη διορισμού του.

(3) Πρόσωπο το οποίο διορίζεται ως Συνήγορος του Ασθενή σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο εδάφιο (1) κατέχει τα ακόλουθα προσόντα:

(α) Πανεπιστημιακό δίπλωμα ή ισότιμο προσόν.

(β) πείρα σχετική με τα θέματα που απασχολούν τους ασθενείς και τα δικαιώματά τους. και

(γ) δεν έχει καταδικαστεί για αδίκημα το οποίο ενέχει έλλειψη τιμιότητας ή ηθική αισχρότητα ή για αδίκημα για το οποίο του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης.

(4)(α) Η θητεία του Συνηγόρου του Ασθενή είναι πενταετής και δεν ανανεώνεται:

Νοείται ότι, η θητεία του Συνηγόρου του Ασθενή λήγει στο τέλος του μήνα εντός του οποίου συμπληρώνει το εξηκοστό πέμπτο (65ο) έτος της ηλικίας του.

(β) Ο Συνήγορος του Ασθενή είναι ανεξάρτητος αξιωματούχος, υπόλογος στο Υπουργικό Συμβούλιο.

(5)(α) Δεν διορίζεται ούτε διατηρεί τη θέση του ως Συνηγόρου του Ασθενή, πρόσωπο που-

(i) είτε το ίδιο είτε ο σύζυγός του ή πρώτου βαθμού συγγενής του ασχολείται επαγγελματικά ή κατέχει μετοχές, σε ποσοστό πέραν του ένα τοις εκατό (1%) του μετοχικού κεφαλαίου, ή έχει οποιοδήποτε άλλο άμεσο, έμμεσο ή συγκρουόμενο συμφέρον σε επιχειρήσεις παροχής  φροντίδας υγείας ή οποιαδήποτε άλλη σχέση με την παροχή φροντίδας υγείας που συνιστά σύγκρουση συμφέροντος.ή

(ii) κατέχει οποιαδήποτε άλλη θέση ή αξίωμα στη Δημοκρατία ή απασχολείται σε οποιαδήποτε άλλη εργασία με αμοιβή.

(β) Το Υπουργικό Συμβούλιο παύει τον  Συνήγορο του Ασθενή, εάν μετά το διορισμό του-

(i) αποκτά μία από τις ιδιότητες που συνιστούν κώλυμα διορισμού κατά τα προβλεπόμενα στην παράγραφο (α)·

(ii) προβαίνει σε πράξεις ή αναλαμβάνει οποιαδήποτε εργασία ή έργο ή αποκτά άλλη ιδιότητα που δεν συμβιβάζεται με τα καθήκοντά του ως Συνηγόρου του Ασθενή·

(iii) καταδικάζεται για ποινικό αδίκημα το οποίο ενέχει έλλειψη τιμιότητας ή ηθική αισχρότητα·

(iv) καταδικάζεται για ποινικό αδίκημα για το οποίο του επιβάλλεται ποινή φυλάκισης·

(v) απολλύει την ικανότητα να εκπληρώνει επαρκώς τις αρμοδιότητες, εξουσίες ή καθήκοντα της θέσης του.ή

(vi) κρίθηκε από Δικαστήριο ότι υπέπεσε στο αδίκημα της δυσφήμισης ή σε σοβαρής μορφής αμέλεια εις βάρος παροχέα υπηρεσιών υγείας.

(γ) Το Υπουργικό Συμβούλιο, προτού αποφασίσει την παύση του Συνηγόρου του Ασθενή, τον ενημερώνει για την πρόθεσή του και τον καλεί να υποβάλει γραπτώς τις απόψεις του, εκτός εάν η πρόθεση παύσης ερίδεται στα προβλεπόμενα στις υποπαραγράφους (iii), (iv) ή (vi) της παραγράφου (β).

(δ) Το Υπουργικό Συμβούλιο ενημερώνει γραπτώς τον Συνήγορο του Ασθενή για τη ληφθείσα δυνάμει των διατάξεων της παραγράφου (β) απόφασή του και δημοσιεύει στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας γνωστοποίηση στην οποία αναφέρεται ότι το εν λόγω πρόσωπο, από συγκεκριμένη ημερομηνία που καθορίζεται σε αυτήν, δεν κατέχει πλέον το αξίωμα του Συνηγόρου του Ασθενή.

(6) Στον Συνήγορο του Ασθενή καταβάλλεται αποζημίωση το ύψος της οποίας καθορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο.

(7)(α) Ο Συνήγορος του Ασθενή κατά την ενάσκηση του έργου του έχει Γραφείο.

(β) Για σκοπούς αποτελεσματικής λειτουργίας του Γραφείου του Συνηγόρου του Ασθενή είναι δυνατή η στελέχωση αυτού με δημόσιους υπαλλήλους ή με υπαλλήλους αορίστου χρόνου ή με ωρομίσθιο προσωπικό της δημόσιας υπηρεσίας, ανάλογα με την περίπτωση, το οποίο υπηρετεί ή μετακινείται ή αποσπάται στο Υπουργείο Υγείας και παραχωρείται για απασχόληση στο Γραφείο του Συνηγόρου του Ασθενή.

(8) Τηρουμένων των διατάξεων του περί της Ρύθμισης των Διαδικασιών Σύναψης Δημοσίων Συμβάσεων και για Συναφή Θέματα Νόμου, ο Συνήγορος του Ασθενή δύναται να συνάπτει συμβάσεις με άλλες αρχές, οργανισμούς, φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα εντός και εκτός της Δημοκρατίας, για την αγορά υπηρεσιών για κάλυψη των αναγκών του γραφείου του και για την εξυπηρέτηση των σκοπών του.