5. (1) Για τους σκοπούς του παρόντος Νόμου, η Αρχή Εξυγίανσης έχει την αποκλειστική εξουσία να λαμβάνει και να εφαρμόζει μέτρα εξυγίανσης σε επηρεαζόμενα ιδρύματα.
(2) Η Αρχή Εξυγίανσης λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για τη δημιουργία πλαισίου συνεργασίας με αρμόδια αρχή κράτους μέλους ή τρίτης χώρας για την προετοιμασία, τον προγραμματισμό και την εφαρμογή μέτρων εξυγίανσης, σε περίπτωση που οι εργασίες επηρεαζόμενου ιδρύματος στο έδαφος του εν λόγω κράτους μέλους ή τρίτης χώρας είναι σημαντικές για τη βιωσιμότητα του εν λόγω ιδρύματος.
(3) Η Αρχή Εξυγίανσης ενημερώνει την αρμόδια αρχή κράτους μέλους ή τρίτης χώρας για την εφαρμογή μέτρων εξυγίανσης, κατά τα οριζόμενα στο εδάφιο (1) του άρθρου 7, σε επηρεαζόμενο ίδρυμα, το οποίο διατηρεί υποκατάστημα ή θυγατρική σε άλλο κράτος μέλος ή τρίτη χώρα ή αποτελεί θυγατρική ή υποκατάστημα τράπεζας με έδρα σε άλλο κράτος μέλος ή τρίτη χώρα.
(4) Η Αρχή Εξυγίανσης δύναται να συνεργάζεται με αρμόδια αρχή της χώρας καταγωγής τράπεζας που έχει συσταθεί σε κράτος μέλος ή τρίτη χώρα, το οποίο διατηρεί θυγατρική εταιρεία που κατέχει άδεια διεξαγωγής τραπεζικών εργασιών ή υποκατάστημα στη Δημοκρατία, στο πλαίσιο μιας διασυνοριακής εξυγίανσης της εν λόγω τράπεζας.
(5) Η Αρχή Εξυγίανσης δεν έχει εξουσία να εφαρμόζει μέτρα εξυγίανσης επί υποκαταστημάτων στη Δημοκρατία, των τραπεζών, που είναι εγκατεστημένα σε άλλο κράτος μέλος.
(6) Η Κεντρική Τράπεζα λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση-
(i) του αποτελεσματικού διαχωρισμού των αρμοδιοτήτων της εποπτείας, ως προνοούνται στους περί Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Νόμους του 2002 έως 2014, και της εφαρμογής των μέτρων εξυγίανσης, ως προνοούνται στον παρόντα Νόμο,
(ii) της λειτουργικής ανεξαρτησίας μεταξύ των αρμοδιοτήτων εποπτείας, ως προνοούνται στους περί Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Νόμους του 2002 έως 2014, και της εφαρμογής των μέτρων εξυγίανσης, ως προνοούνται στον παρόντα Νόμο,
(iii) της επάρκειας της εμπειρογνωμοσύνης, των πόρων και της επιχειρησιακής ικανότητας για την εφαρμογή των μέτρων εξυγίανσης και της ικανότητας γρήγορης και ευέλικτης άσκησης των εξουσιών για την επίτευξη των σκοπών της.
(7) Εφόσον ληφθούν μέτρα εξυγίανσης σε επηρεαζόμενο ίδρυμα, όλες οι εξουσίες, καθήκοντα και ευθύνες των μετόχων ή μελών, των συμβούλων ή μελών της επιτροπείας και των διευθυντών του ιδρύματος που υπόκειται σε εξυγίανση, δύνανται να ασκούνται από την Αρχή Εξυγίανσης ή και από τον Ειδικό Διαχειριστή, ο οποίος διορίζεται δυνάμει του άρθρου 14 και, σε τέτοια περίπτωση, οποιεσδήποτε ενέργειες ή αποφάσεις λαμβάνονται από το εν λόγω ίδρυμα ή από τρίτο, για λογαριασμό του εν λόγω ιδρύματος, θεωρούνται άκυρες, εκτός αν έχουν ληφθεί από ή με τη συγκατάθεση της Αρχής Εξυγίανσης.
(8) Χωρίς επηρεασμό της γενικότητας του εδαφίου (7), η Αρχή Εξυγίανσης δύναται να απαιτεί την απομάκρυνση ή αντικατάσταση σύμβουλου ή μέλους της επιτροπείας ή διευθυντή του ιδρύματος που υπόκειται σε εξυγίανση, ανεξάρτητα από τις πρόνοιες οποιουδήποτε σε ισχύ νόμου.
(9) Η Αρχή Εξυγίανσης ή και ο Ειδικός Διαχειριστής λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσουν το φυσικό έλεγχο και την προστασία των εγκαταστάσεων, της περιουσίας, των λογιστικών βιβλίων και άλλων εγγράφων του ιδρύματος που υπόκειται σε εξυγίανση.
(10) Για την εφαρμογή των μέτρων εξυγίανσης, η Αρχή Εξυγίανσης ή και ο Ειδικός Διαχειριστής έχουν δικαίωμα ελεύθερης εισόδου στις εγκαταστάσεις και ελεύθερη πρόσβαση στην περιουσία, στα λογιστικά βιβλία και σε άλλα έγγραφα του ιδρύματος που υπόκειται σε εξυγίανση.
(11) Κατόπιν αιτήματος της Αρχής Εξυγίανσης ή και του Ειδικού Διαχειριστή, οι αστυνομικές αρχές βοηθούν την Αρχή Εξυγίανσης ή και τον Ειδικό Διαχειριστή να αποκτήσουν πρόσβαση σε όλους τους χώρους του ιδρύματος που υπόκειται σε εξυγίανση και να αποκτήσουν τον έλεγχο και να ασφαλίσουν την περιουσία, τα γραφεία, τα περιουσιακά στοιχεία, τα βιβλία, τα αρχεία και άλλα έγγραφα του ιδρύματος που υπόκειται σε εξυγίανση.
(12) (α) Για την επίτευξη των σκοπών του παρόντος Νόμου και για την εκτέλεση των αρμοδιοτήτων της δυνάμει του παρόντος Νόμου και τηρουμένων των διατάξεων του παρόντος Νόμου, η Αρχή Εξυγίανσης δύναται να εκδίδει γενικές ή ειδικές οδηγίες ή διατάγματα, τα οποία γνωστοποιεί με οποιοδήποτε τρόπο ήθελε ορίσει.
(β) Η Αρχή Εξυγίανσης δύναται να εκδίδει γενικές ή ειδικές οδηγίες ή εγκυκλίους, τις οποίες γνωστοποιεί με οποιοδήποτε τρόπο ήθελε ορίσει, σχετικά με τον καταρτισμό σχεδίων εξυγίανσης, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 30Β των περί Τραπεζικών Εργασιών Νόμων του 1997 έως 2013 και στο άρθρο 51Δ των περί Συνεργατικών Εταιρειών Νόμων του 1985 έως 2013.
(13) Η Αρχή Εξυγίανσης έχει πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που βρίσκονται στην κατοχή της αρμόδιας εποπτικής αρχής, που θεωρούνται αναγκαίες για την εφαρμογή των μέτρων εξυγίανσης και την άσκηση των αρμοδιοτήτων της, δυνάμει του παρόντος Νόμου:
(14) Η Αρχή Εξυγίανσης δύναται να αντιπροσωπεύει το ίδρυμα που υπόκειται σε εξυγίανση σε δικαστικές διαδικασίες, στις οποίες το εν λόγω ίδρυμα είναι διάδικος ή ενδιαφερόμενο μέρος και, οι οποίες εκκρεμούν κατά το χρόνο λήψης των μέτρων εξυγίανσης.