10. –(1) Ο Διευθυντής Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, ή εν περιπτώσει απουσίας ή ανικανότητος αυτού ο Πρώτος Φαρμακοποιός, ουχί βραδύτερον των τεσσάρων μηνών από της ενάρξεως της ισχύος του παρόντος Νόμου καθ’ όσον αφορά το έτος 1972, και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου ή, εν περιπτώσει απουσίας ή ανικανότητας αυτού, ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου εν εκάστω επομένω τρίτω έτει ουχί βραδύτερον της εικοστής ογδόης Φεβρουαρίου, συγκαλεί άπαντας τους Φαρμακοποιούς της Δημοκρατίας εις τακτικήν γενικήν συνέλευσιν συγκροτηθησομένην εν Λευκωσία εις τόπον και χρόνον καθορισθησόμενον υπ’ αυτού.
(2) Αι διά την εν τω εδαφίω (1) αναφερομένην τακτικήν γενικήν συνέλευσιν προσκλήσεις αναφέρουσι τον τόπον και χρόνον της τοιαύτης συνελεύσεως, και αποστέλλονται εις άπαντα τα δικαιούμενα όπως παραστώσι κατ’ αυτήν και τα έχοντα δικαίωμα ψήφου πρόσωπα ουχί περισσότερον των δέκα τεσσάρων και ουχί ολιγώτερον των οκτώ ημερών προ της ημερομηνίας της συνελεύσεως :
(3) Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, ή εν περιπτώσει απουσίας ή ανικανότητος αυτού, ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου, ή εν περιπτώσει απουσίας ή ανικανότητος του Προέδρου και Αντιπροσώπου, μέλος οριζόμενον επί τούτω υπό της γενικής Συνελέυσες προεδρεύει της συνελέυσες, τριάκοντα δε προσωπικών παριστάμενοι Φαρμακοποιοί συνιστώσιν απαρτίαν:
(4) Αι αποφάσεις εφ’ απάντων των θεμάτων λαμβάνονται διά πλειοψηφίας των παρόντων, εν περιπτώσει δε ισοψηφίας ο πρόεδρος της συνελεύσεως κέκτηται δευτέραν ή νικώσαν ψήφον.
(5) Η τακτική γενική Συνέλευσις του Παγκυπρίου Φαρμακευτικού Συλλόγου προβαίνει εν άλλοις εις την εκλογήν τριών φαρμακοποιών ως μελών του Συμβουλίου εκ των οποίων:
(ι) Δυο δέον να έχωσιν ασκήσει το φαρμακευτικόν επάγγελμα επί πενταετίαν τουλάχιστον:
(ιι) Είς να είναι Κυβερνητικός Φαρμακοποιός:
11. – (1) Το Συμβούλιον συγκαλεί έκτακτον γενικήν συνέλευσιν του Παγκυπρίου Φαρμακευτικού Συλλόγου οσάκις κρίνη τούτο σκόπιμον, ή υποχρεωτικώς τη καταθέσει παρά τω Γραμματεί εγγράφου αιτήσεως εκ μέρους δεκαπέντε τουλάχιστον Φαρμακοποιών.
(2) Εάν το Συμβούλιον εντός τεσσαράκοντα ημερών από της καταθέσεως της τοιαύτης αιτήσεως δεν προβή εις την προσήκουσαν σύγκλησιν της τοιαύτης συνελεύσεως, δέκα Φαρμακοποιοί εκ των υποβαλόντων την αίτησιν δύνανται να συγκαλέσωσιν έκτακτον γενικήν συνέλευσιν.
(3) Η αίτησις εκθέτει τον σκοπόν της τοιαύτης συνελεύσεως, υπογράφεται δε υπό των υποβαλόντων ταύτην.
(4) Αι διατάξεις των εδαφίων (3) και (4) του άρθρου 10 εφαρμόζονται, τηρουμένων των αναλογιών, επί πάσης γενικής συνελεύσεως συγκαλουμένης δυνάμει του παρόντος άρθρου :
Νοείται ότι εάν εντός ενός τετάρτου της ώρας από του καθωρισμένου χρόνου δεν σχηματισθή απαρτία, η συνέλευσις διαλύεται.
12. –(1) Καθιδρύεται Συμβούλιον του Φαρμακευτικού Σώματος συγκείμενον εκ των Φαρμακοποιών οίτινες εξελέγησαν ως εκπρόσωποι των Τοπικών Φαρμακευτικών Συλλόγων συμφώνως προς τας διατάξεις του εδαφίου (4) του άρθρου 8 και των τριών Φαρμακοποιών οίτινες εξελέγησαν υπό της τακτικής γενικής συνελεύσεως του Παγκυπρίου Φαρμακευτικού Συλλόγου συμφώνως προς τας διατάξεις της παραγράφου (α) του εδαφίου (5) του άρθρου 10:
Νοείται ότι ο Διευθυντής Φαρμακευτικών Υπηρεσιών και ο Πρώτος Φαρμακοποιός δικαιούνται να παρακάθηνται εις τα συνεδρίας του Συμβουλίου ως παρατηρηταί.
(2) Η θητεία των μελών του Φαρμακευτικού Συμβουλίου διαρκεί μέχρι της διενεργείας των επομένων εκλογών, άπαντα δε τα μέλη είναι επανεκλέξιμα.
(3) Το Φαρμακευτικόν Συμβούλιον εκλέγει εκ των ιδίων αυτού μελών τον Πρόεδρον, Αντιπρόεδρον, Γραμματέα και Ταμίαν.
(4) Το Φαρμακευτικόν Συμβούλιον συνέρχεται, αναβάλλει ή άλλως πως ρυθμίζει τας ιδίας αυτού συνεδρίας κατά το δοκούν.
(5) Επτά μέλη του Συμβουλίου συνιστώσιν απαρτίαν, αι αποφάσεις δε εφ’ απάντων των ενώπιον αυτού αναφυομένων ζητημάτων λαμβάνονται διά πλειοψηφίας. εν περιπτώσει ισοψηφίας ο πρόεδρος της συνεδρίας κέκτηται δευτέραν ή νικώσαν ψήφον.
(6) Εν περιπτώσει απουσίας ή ανικανότητος του Προέδρου ο Αντιπρόεδρος προεδρεύει της συνεδρίας, ή εν περιπτώσει απουσίας ή ανικανότητος του Προέδρου και Αντιπροέδρου, τα παρόντα μέλη του Συμβουλίου εκλέγουσι μεταξύ αυτών εν πρόσωπον όπως προεδρεύση της συνεδρίας.
(7) Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου δύναται να συγκαλή το Συμβούλιον εις συνεδρίαν, υποχρεούται δε να πράξη τούτο τη αιτήσει του Αντιπροέδρου ή τη εγγράφω αιτήσει πέντε τουλάχιστον μελών του Συμβουλίου καθοριζούση τους σκοπούς της τοιαύτης συνεδρίας.
(8) Η εγκυρότης οιασδήποτε πράξεως ή εργασίας του Συμβουλίου δεν επηρεάζεται λόγω χηρείας θέσεως μέλους αυτού.
12Α. Ανεξαρτήτως των διατάξεων του εδαφίου (1) του άρθρου 12, η σύνθεσις του δυνάμει του ως είρηται εδαφίου καθιδρυθέντος Συμβουλίου θα συνίσταται, από της 31ης Δεκεμβρίου, 1981, επιπροσθέτως προς τα εν τω ρηθέντι εδαφίω αναφερόμενα πρόσωπα, και εκ των Προέδρων των Τοπικών Φαρμακευτικών Συλλόγων.
13.-(1) Το Συμβούλιον εξετάζει άπαντα τα εφαπτόμενα του φαρμακευτικού επαγγέλματος θέματα και λαμβάνει άπαντα τα μέτρα άτινα εκάστοτε ήθελε κρίνει σκόπιμα προς τούτο. άνευ δε επηρεασμού της γενικότητος της ανωτέρω διατάξεως ή οιασδήποτε ετέρας εξουσίας χορηγηθείσης εις αυτό υπό του παρόντος Νόμου, το Συμβούλιον κέκτηται τας ακολούθους εξουσίας :
(α) Να προστατεύη την τιμήν και την ανεξαρτησίαν του Παγκυπρίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και να προασπίζη ταύτην εις τας σχέσεις αυτού προς την νομοθετικήν και εκτελεστικήν εξουσίαν.
(β) να ρυθμίζη διά κανονισμών την αφορώσαν εις την άσκησιν του φαρμακευτικού επαγγέλματος δεοντολογίαν.
(γ) να δίδη διευκρινίσεις και να αποφαίνεται επί θεμάτων αφορώντων εις την επαγγελματικήν δεοντολογίαν.
(δ) να εξετάζη και εάν κρίνη τούτο σκόπιμον, να υποβάλλη εισηγήσεις επί ισχυούσης νομοθεσίας και φαρμακευτικών θεμάτων υποβαλλομένων αυτώ προς εξέτασιν ή να υποβάλλη εισηγήσεις προς την Κυβέρνησιν επί του κατά πόσον είναι επιθυμητή η εισαγωγή νέας νομοθεσίας.
(ε) να εκπροσωπή το φαρμακευτικόν σώμα δι’ οιονδήποτε θέμα ως προς το οποίον η τοιαύτη εκπροσώπησις θεωρείται αναγκαία ή σκόπιμος.
(στ) να προωθή καλάς σχέσεις και κατανόησιν μεταξύ του Παγκυπρίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και του κοινού.
(ζ) να καθορίζη το εις το Συμβούλιον πληρωτέον ποσοστόν εκ των επιβαλλομένων υπό των τοπικών φαρμακευτικών συλλόγων επί των μελών αυτών ετησίων συνδρομών δυνάμει του εδαφίου (5) του άρθρου 8 του παρόντος Νόμου.
(η) να καθορίζη κλίμακας αμοιβών Φαρμακοποιών δι’ επαγγελματικάς συμβουλάς, παρασχεθείσας υπηρεσίας ή εκτελεσθείσαν εργασίαν.
(θ) να ρυθμίζη παν θέμα αφορών εις τας ετησίας αδείας απουσίας των Φαρμακοποιών.
(ι) να εκδίδη Κανονισμούς διέποντος και ρυθμίζοντας οιονδήποτε των ως άνω θεμάτων υπό τον όρον ότι οι τοιούτοι Κανονισμοί θα τύχωσι της εγκρίσεως της πλειοψηφίας της γενικής συνελεύσεως του Παγκυπρίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
(ια) να εκδίδει Κανονισμούς διέποντας και ρυθμίζοντας τα της εκλογής ελεγκτών διά τον έλεγχον των λογαριασμών των Τοπικών Φαρμακευτικών Συλλόγων και των λογαριασμών του Συμβουλίου του Φαρμακευτικού Σώματος.
(2) Κανονισμοί εκδιδόμενοι δυνάμει της παραγράφου (ι) του εδαφίου (1) του παρόντος άρθρου -
(α) διά την ρύθμισιν θεμάτων προσβλεπομένων εν ταις παραγράφοις (α), (β), (γ), (δ), (ε), (στ), (ζ) και (θ) του εδαφίου (1) δημοσιεύονται υπό του Συμβουλίου εν τη επισήμω εφημερίδι της Δημοκρατίας και τίθενται εν ισχύι από της δημοσιεύσεώς των.
(β) διά την ρύθμισιν θεμάτων προβλεπομένων εν τη παραγράφω (η) του εδαφίου (1) ή διά την ρύθμισιν οιωνδήποτε άλλων θεμάτων πλην των εν τη παραγράφω (α) του παρόντος εδαφίου αναφερομένων, θα ισχύωσιν υπό τον όρον ότι οι τοιούτοι κανονισμοί, άμα τη εγκρίσει των υπό της πλειοψηφίας της Γενικής Συνελεύσεως του Παγκυπρίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, θα εγκρίνωνται υπό του Υπουργικού Συμβουλίου εντός εξ μηνών από της υποβολής των εις αυτό και θα κατατίθενται εις την Βουλήν των Αντιπροσώπων. Εάν εντός τριάκοντα ημερών από της τοιαύτης καταθέσεως η Βουλή των Αντιπροσώπων δι’ αποφάσεως αυτής δεν τροποποιήση ή ακυρώση τους ούτω κατατεθέντας Κανονισμούς, εν όλω ή εν μέρει, τότε ούτοι αμέσως μετά την πάροδον της ως άνω προθεσμίας δημοσιεύονται εν τη επισήμω εφημερίδι της Δημοκρατίας και τίθενται εν ισχύι από της τοιαύτης δημοσιεύσεως. Εν περιπτώσει τροποποιήσεως τούτων, εν όλω ή εν μέρει, υπό της Βουλής των Αντιπροσώπων, ούτοι δημοσιεύονται εν τη επισήμω εφημερίδι της Δημοκρατίας ως ήθελον ούτω τροποποιηθή υπ’ αυτής και τίθενται εν ισχύϊ από της τοιαυτης δημοσιεύσεως.
(3) Κανονισμοί εκδιδόμενοι δυνάμει του παρόντος άρθρου είναι δεσμευτικοί δι’ άπαντας τους Φαρμακοποιούς.
(4) Πας Φαρμακοποιός όστις παραβαίνει ή δεν τηρεί Κανονισμούς εκδοθέντας συμφώνως τω παρόντι άρθρω θεωρείται ένοχος ασυμβιβάστου προς το φαρμακευτικόν επάγγελμα διαγωγής.
(5) Το Συμβούλιον είναι δυνατόν να εκπροσωπηθή ενώπιον οιουδήποτε Δικαστηρίου υφ’ οιουδήποτε των μελών αυτού ή υπό δικηγόρου δεόντως επί τούτω διοριζομένου.
(6) Το Συμβούλιον δύναται να ρυθμίζη τας ιδίας αυτού λειτουργίας, την πρακτικήν και την ενώπιον αυτού διαδικασίαν καθ’ ον τρόπον ήθελε τούτο κρίνει σκόπιμον.
14.-(1) Το Συμβούλιον θα δημιουργήση, το ταχύτερον δυνατόν μετά την εκλογήν του, τας ακολούθους επιτροπάς, επιπροσθέτως προς οιασδήποτε ετέρας επιτροπάς ως η σύστασις ήθελε κριθή επιθυμητή :
(α) Επιτροπήν Επαγγελματικής Δεοντολογίας ήτις θα συντάξη σχέδιον κανονισμών διεπόντων την αφορώσαν εις την ενάσκησιν του φαρμακευτικού επαγγέλματος εν τη Δημοκρατία δεοντολογίαν και ήτις θα συντονίζη και θα συμβουλεύη επί θεμάτων επαγγελματικής συμπεριφοράς.
(β) Εκτελεστικήν Επιτροπήν ήτις θα αποτελή μονίμως λειτουργούν σώμα εξουσιοδοτημένον όπως αποφασίζη ή εκτελή αποφάσεις εκ μέρους του Συμβουλίου επί θεμάτων άτινα θεωρούνται υπό της Εκτελεστικής Επιτροπής ως λίαν ασήμαντα διά να απαιτήται αναφορά των εις συνεδρίαν του Συμβουλίου ή οσάκις θεωρείται υπό της Εκτελεστικής Επιτροπής ότι η διεκπεραίωσίς των επείγει.
(2) Ενέργειαι των Επιτροπών υποβάλλονται τω Συμβουλίω προς έγκρισιν κατά την πρώτην πρόσφορον ευκαιρίαν.