Συνοπτικός τίτλος

1. Ο παρών Νόμος θα αναφέρεται ως ο περί Ρυθμίσεως των Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων των Αγνοούμενων Κρατικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων των Οργανισμών Δημόσιου Δικαίου Νόμος του 1998.

Ερμηνεία

2. Στον παρόντα Νόμο, εκτός αν από το κείμενο προκύπτει διαφορετική έννοια-

“αγνοούμενος” έχει την έννοια που αποδίδεται στον όρο αυτό από τον περί Αγνοουμένων (Προσωριναί Διατάξεις) Νόμο του 1979·

“έκτακτος” σημαίνει πρόσωπο απασχολούμενο σε κρατική υπηρεσία ή σε υπηρεσία οργανισμού δημόσιου δικαίου σε ημερομίσθια ή άλλη προσωρινή βάση ορισμένης ή αόριστης διάρκειας·

“κρατικός υπάλληλος” σημαίνει πρόσωπο του οποίου τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα ρυθμίζονται με βάση τους περί Συντάξεως Νόμους του 1997 και 1998·

“οικείος νόμος” αναφορικά με αγνοούμενο υπάλληλο, σημαίνει το νόμο ή τον κανονισμό με βάση τον οποίο-

(α) ρυθμίζονται τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα του αγνοούμενου κρατικού υπαλλήλου ή του αγνοούμενου υπαλλήλου του οργανισμού δημόσιου δικαίου, ανάλογα με την περίπτωση· ή

(β) θα παρέχονταν συνταξιοδοτικά ωφελήματα στον αγνοούμενο έκτακτο κρατικό υπάλληλο ή στον αγνοούμενο έκτακτο υπάλληλο οργανισμού δημόσιου δικαίου, ανάλογα με την περίπτωση, αν ο εν λόγω υπάλληλος κατείχε μόνιμη θέση στην υπηρεσία ή στον οργανισμό στον οποίο υπηρετούσε προτού καταστεί αγνοούμενος·

“οργανισμός δημόσιου δικαίου”, σημαίνει οργανισμό ή αρχή που ιδρύθηκε με νόμο με σκοπό την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος και ο όρος περιλαμβάνει και αρχή τοπικής διοίκησης.

Συνταξιοδοτικά ωφελήματα αγνοούμενων μόνιμων υπαλλήλων

3. Ανεξάρτητα από τις διατάξεις οποιουδήποτε άλλου νόμου ή κανονισμού, κάθε αγνοούμενος μόνιμος κρατικός υπάλληλος και κάθε αγνοούμενος μόνιμος υπάλληλος οργανισμού δημόσιου δικαίου, ο οποίος συμπληρώνει την ηλικία αφυπηρέτησης σύμφωνα με τον οικείο νόμο, δικαιούται τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα που προβλέπονται στον οικείο νόμο και που υπολογίζονται με βάση τις διατάξεις του άρθρου 5(1) του παρόντος Νόμου.

Συνταξιοδοτικά ωφελήματα αγνοούμενων εκτάκτων υπαλλήλων

4. Κάθε αγνοούμενος έκτακτος κρατικός υπάλληλος και κάθε αγνοούμενος έκτακτος υπάλληλος οργανισμού δημόσιου δικαίου, θεωρείται ότι, από την ημερομηνία πρόσληψης του στην κρατική υπηρεσία ή στον οργανισμό δημόσιου δικαίου, ανάλογα με την περίπτωση, μέχρι την ημέρα συμπλήρωσης εξήντα χρόνων από τη γέννηση του, υπηρέτησε χωρίς διακοπή στην εν λόγω υπηρεσία ή στον εν λόγω οργανισμό και δικαιούται τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα που προβλέπονται στον οικείο νόμο και που υπολογίζονται με βάση τα εδάφια (2) ή (3) του άρθρου 5 του παρόντος Νόμου, ανάλογα με την περίπτωση.

Τρόπος υπολογισμού συνταξιοδοτικών ωφελημάτων

5.-(1) Τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα που αναφέρονται στο άρθρο 3 του παρόντος Νόμου αναφορικά με τους μόνιμους υπαλλήλους, υπολογίζονται με βάση την ανώτατη βαθμίδα της μισθοδοτικής κλίμακας της θέσης στην οποία ο αγνοούμενος κρατικός υπάλληλος ή ο αγνοούμενος υπάλληλος οργανισμού δημόσιου δικαίου, είχε τιμητικά προαχθεί ή της θέσης η οποία είναι αμέσως ανώτερη της θέσης στην οποία καταβαλλόταν ο μισθός του, αν υφίσταται τέτοια θέση, ανάλογα με την περίπτωση. Αν δεν έχει προαχθεί τιμητικά ή αν δεν υφίσταται θέση ανώτερη από τη θέση στην οποία καταβάλλεται ο μισθός του, τα ωφελήματα υπολογίζονται με βάση την ανώτατη βαθμίδα της θέσης στην οποία καταβαλλόταν ο μισθός του.

(2) Τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα που αναφέρονται στο άρθρο 4 του παρόντος Νόμου, αναφορικά με τους αγνοούμενους έκτακτους κρατικούς υπαλλήλους, υπολογίζονται με βάση την ανώτατη βαθμίδα της μισθοδοτικής κλίμακας της θέσης η οποία είναι αμέσως ανώτερη από τη θέση στην οποία κατά πάσα λογική πιθανότητα ο υπάλληλος θα διοριζόταν με βάση τους περί Εκτάκτων Δημοσίων Υπαλλήλων (Διορισμός σε Δημόσιες Θέσεις) Νόμους του 1979 έως 1991. Αν δεν υφίσταται ανώτερη θέση τα ωφελήματα του υπολογίζονται με βάση την ανώτατη βαθμίδα της θέσης στην οποία κατά πάσα λογική πιθανότητα θα διοριζόταν αν δεν ήταν αγνοούμενος.

(3) Τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα που αναφέρονται στο άρθρο 4 του παρόντος Νόμου, αναφορικά με τους αγνοούμενους έκτακτους υπαλλήλους οργανισμού δημόσιου δικαίου, υπολογίζονται με βάση την ανώτατη βαθμίδα της μισθοδοτικής κλίμακας της θέσης η οποία είναι αμέσως ανώτερη από τη θέση στην οποία κατά πάσα λογική πιθανότητα ο υπάλληλος θα διοριζόταν αν δεν ήταν αγνοούμενος. Αν δεν υφίσταται ανώτερη θέση, τα ωφελήματα υπολογίζονται με βάση την ανώτατη βαθμίδα της κλίμακας της θέσης στην οποία θα διοριζόταν.

Πρόσωπα στα οποία καταβάλλονται συνταξιοδοτικά ωφελήματα

6.-(1) Ανεξάρτητα από τις διατάξεις οποιουδήποτε άλλου νόμου ή κανονισμού, τα αναφερόμενα στον παρόντα Νόμο συνταξιοδοτικά ωφελήματα καταβάλλονται στα πρόσωπα που είναι διαχειριστές της περιουσίας του αγνοούμενου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 του περί Αγνοουμένων (Προσωριναί Διατάξεις) Νόμου του 1979 και θεωρείται ότι καταβάλλονται στον ίδιο τον αγνοούμενο υπάλληλο.

(2) Σε περίπτωση ανεύρεσης του αγνοούμενου υπαλλήλου, η σύνταξη καταβάλλεται στον ίδιο από την ημερομηνία της ανεύρεσης του.

Ρυθμίσεις αν διαπιστωθεί ότι ο αγνοούμενος δε βρίσκεται στη ζωή

7.-(1) Σε περίπτωση που διαπιστωθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο ότι ο αγνοούμενος κρατικός υπάλληλος ή ο αγνοούμενος υπάλληλος οργανισμού δημόσιου δικαίου που έχει συμπληρώσει την ηλικία αφυπηρέτησης, δε βρίσκεται στη ζωή, τότε αν πρόκειται για έγγαμο αγνοούμενο υπάλληλο, η καταβολή της σύνταξης στους διαχειριστές της περιουσίας του τερματίζεται κα αρχίζει η καταβολή σύνταξης στη χήρα και στα τέκνα του σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του οικείου νόμου, ενώ, αν πρόκειται για άγαμο αγνοούμενο υπάλληλο, η καταβολή της σύνταξης στους διαχειριστές της περιουσίας του τερματίζεται από την ημερομηνία κατά την οποία το Υπουργικό Συμβούλιο έχει διαπιστώσει ότι ο εν λόγω αγνοούμενος υπάλληλος δε βρίσκεται στη ζωή.

(2) Σε περίπτωση που διαπιστωθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο ότι ο αγνοούμενος υπάλληλος ο οποίος δεν έχει συμπληρώσει την ηλικία αφυπηρέτησης, δε βρίσκεται στη ζωή, τότε αν πρόκειται για έγγαμο αγνοούμενο υπάλληλο, καταβάλλεται στη χήρα και στα τέκνα του σύνταξη σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του οικείου νόμου.

(3) Αν το Υπουργικό Συμβούλιο διαπιστώσει ότι ο αγνοούμενος υπάλληλος, έγγαμος ή άγαμος, ο οποίος δεν έχει συμπληρώσει την ηλικία αφυπηρέτησης, δε βρίσκεται στη ζωή, μπορεί με απόφαση του να εγκρίνει τη χορήγηση φιλοδωρήματος στο νόμιμο προσωπικό αντιπρόσωπο του σύμφωνα με τις διατάξεις του οικείου νόμου.

Κατάργηση

8. Ο περί Ωφελημάτων Αφυπηρετήσεως Αγνοουμένων Κρατικών Υπαλλήλων (Ειδικαί Διατάξεις) Νόμος του 1980, καταργείται.

Έναρξη της ισχύος του παρόντος Νόμου

9. Η ισχύς του παρόντος Νόμου θεωρείται ότι άρχισε στις 20 Ιουλίου 1974.