ΜΕΡΟΣ II ΙΔΡΥΣΗ, ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΒΙΟΗΘΙΚΗΣ
Ίδρυση και σκοποί της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής

3.—(1) Ιδρύεται Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής αποστολή της οποίας είναι η διαρκής παρακολούθηση, έρευνα, συστηματική ανάλυση και αξιολόγηση των θεμάτων και προβλημάτων που σχετίζονται με την επιστημονική έρευνα, πρόοδο και εφαρμογή των επιστημών της βιοτεχνολογίας, της βιολογίας, της ιατρικής, της γενετικής, και της φαρμακευτικής καθώς επίσης την ανθρώπινη παρέμβαση στη βιολογική διαδικασία και στον ανθρώπινο γονότυπο και τη διερεύνηση των ηθικών, δεοντολογικών, κοινωνικών, ανθρωπιστικών και νομικών διαστάσεών τους.

(2) Η Επιτροπή είναι ανεξάρτητο σώμα και δεν υπόκειται στο διοικητικό έλεγχο οποιουδήποτε υπουργείου, ανεξάρτητου λειτουργού, τμήματος ή υπηρεσίας και έχει τις αρμοδιότητες που της παρέχει ο παρών ή οποιοσδήποτε άλλος Νόμος.

Σύνθεση Επιτροπής

4.—(1) Η Επιτροπή απαρτίζεται από δεκατρία μέλη περιλαμβανομένου του προέδρου και αντιπροέδρου.

(2) Τηρουμένων των διατάξεων του Νόμου αυτού η Επιτροπή αποτελείται κατά το δυνατόν από—

(α) Τέσσερις προσωπικότητες προερχόμενες από το χώρο των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών όπως προβλέπεται στο άρθρο 5·

(β) τέσσερις προσωπικότητες προερχόμενες από το χώρο των ιατρικών και βιολογικών επιστημών όπως προβλέπεται στο άρθρο 5·

(γ) τέσσερις προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους προερχόμενες από οποιαδήποτε άλλη επιστήμη ή επάγγελμα ή που έχουν διακριθεί σ' οποιοδήποτε τομέα ή δραστηριότητα για την προσφορά τους όπως προβλέπεται στο άρθρο 5.

Προϋποθέσεις επιλογής και διορισμού των μελών της Επιτροπής

5.—(1) Τα μέλη της Επιτροπής διορίζονται από το Υπουργικό Συμβούλιο και επιλέγονται από κατάλογο προσώπων εγνωσμένου ήθους και κύρους και—

(α) Έχουν προσόντα και πείρα στους πιο κάτω τομείς και επιστήμες:

(i) Ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες· ή

(ii) ιατρικές και βιολογικές επιστήμες· ή

(iii) οποιεσδήποτε άλλες επιστήμες και επαγγέλματα· ή

(β) έχουν διακριθεί για την προσφορά τους σ' οποιοδήποτε τομέα ή δραστηριότητα:

Νοείται ότι στις περιπτώσεις των επιστημόνων που αναφέρονται στις υποπαραγράφους (i) και (ii) της παραγράφου (α) απαραίτητες προϋποθέσεις για το διορισμό τους αποτελούν οι γνώσεις και η πείρα στον τομέα της βιοηθικής:

Νοείται περαιτέρω ότι οι πιο πάνω διατάξεις ισχύουν και για κάθε μελλοντικό διορισμό των μελών της Επιτροπής.

(2) Για τους σκοπούς του εδαφίου (1) πιο πάνω—

"ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες" περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων νομική, κοινωνιολογία, ψυχολογία, φιλοσοφία και θεολογία·

"ιατρικές και βιολογικές επιστήμες" περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ιατρική, βιολογία, χημεία, γενετική και μοριακή βιολογία· και

"Οποιεσδήποτε άλλες επιστήμες" περιλαμβάνουν οποιαδήποτε άλλη επιστήμη που δεν εμπίπτει στις πιο πάνω επιστήμες.

(3) Ο πρόεδρος της Επιτροπής είναι πρόσωπο εγνωσμένου ήθους, κύρους και πείρας και επιλέγεται από οποιαδήποτε από τις κατηγορίες επιστημόνων που αναφέρονται στο εδάφιο (1):

Νοείται ότι η εκ μέρους προσώπου άμεση ή έμμεση ενασχόληση με επιστημονική έρευνα στους τομείς της βιοτεχνολογίας, της βιολογίας, της ιατρικής, της γενετικής, της φαρμακευτικής και με της ανθρώπινης παρέμβασης στη βιολογική διαδικασία και στον ανθρώπινο γονότυπο, καθώς και με την έρευνα σε ανθρώπινο βιολογικό υλικό, ιστούς και κύτταρα, αποτελεί ασυμβίβαστη ενασχόληση με τις αρμοδιότητες του προέδρου της Επιτροπής και, επομένως, νομικό κώλυμα για το διορισμό του προσώπου αυτού ως προέδρου της Επιτροπής.

(4) Τα άτομα που διορίζονται ως μέλη προέρχονται από τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα και είναι, κατά το δυνατό, ισοζυγισμένα σε αριθμό.

Κατάλογος για διορισμό προσώπων

6.—(1) Καταρτίζεται κατάλογος για διορισμό προσώπων ως μελών της Επιτροπής δυνάμει του άρθρου 5 από τον Υπουργό σε συνεργασία με εκπροσώπους του Πανεπιστημίου Κύπρου, του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, και με άλλα οργανωμένα σύνολα ή άτομα, προερχόμενα από το δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, τα οποία δύνανται να συμβάλουν στην κατάρτιση του καταλόγου των μελών της Επιτροπής.

(2)(α) Για το διορισμό κάθε μέλους της Επιτροπής υποδεικνύονται τρία πρόσωπα.

(β) Ο διορισμός των πρώτων μελών της Επιτροπής πραγματοποιείται μέσα σε ένα μήνα από την έναρξη της ισχύος του παρόντος Νόμου.

Εσωτερικοί κανονισμοί

7. Η Επιτροπή δύναται να εκδώσει εσωτερικούς κανονισμούς για τον τρόπο λειτουργίας της.

Αντιπρόεδρος

8.—(α) Η Επιτροπή κατά την πρώτη της συνεδρίαση καταρτίζει κατάλογο των προσώπων τα οποία θα ασκούν, εκ περιτροπής, καθήκοντα αντιπροέδρου, (β) Κάθε αντιπρόεδρος ασκεί τα καθήκοντά του για έξι μήνες.

Διάρκεια θητείας μελών της Επιτροπής

9.-(1) Η διάρκεια της θητείας των μελών της Επιτροπής είναι τετραετής, με δικαίωμα επαναδιορισμού.

(2)  Πρόσωπα που υπηρέτησαν ως μέλη της Επιτροπής στο παρελθόν, δύνανται να επαναδιορισθούν.

Τερματισμός διορισμού

10. Το Υπουργικό Συμβούλιο δύναται να τερματίσει το διορισμό οποιουδήποτε μέλους λόγω παρατεταμένης ασθένειας, αδικαιολόγητων απουσιών ή για απρεπή ή αντίθετη με τους σκοπούς της σύστασης της Επιτροπής συμπεριφορά.

Παραίτηση μελών

11. Οποιοδήποτε μέλος της Επιτροπής δύναται οποτεδήποτε να παραιτηθεί από τη θέση του υποβάλλοντας έγγραφη παραίτηση προς τον Υπουργό.

Αποζημίωση προέδρου και μελών της Επιτροπής

12. Ο πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής λαμβάνουν αποζημίωση που ορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Απαρτία, διαδικαστικά θέματα και συμπληρωματικές διατάξεις

13.—(1) Απαρτία αποτελούν εννέα μέλη περιλαμβανομένου του προέδρου και σε περίπτωση απουσίας του, του αντιπροέδρου.

(2) Έγκυρες αποφάσεις λαμβάνονται με τη θετική ψήφο επτά, τουλάχιστο, μελών.

(3) Σε περίπτωση απουσίας του προέδρου, της συνεδρίασης προεδρεύει ο εκάστοτε αντιπρόεδρος.

(4)(α) Τηρούνται συνοπτικά πρακτικά των εργασιών κάθε συνεδρίασης με πλήρη στοιχεία για τις αποφάσεις, του τρόπου που λήφθηκαν, καθώς επίσης και του σκεπτικού.

(β) Οι συνεδριάσεις της Επιτροπής δύνανται να μαγνητογραφούνται, αν τούτο κριθεί σκόπιμο από την Επιτροπή.

(5) Τα πρακτικά επικυρώνονται με την έναρξη της επόμενης συνεδρίασης της Επιτροπής και υπογράφονται από τον πρόεδρο ή τον αντιπρόεδρο.

(6) Κενή θέση στην Επιτροπή δεν επηρεάζει τη νομική υπόσταση της Επιτροπής ή την εγκυρότητα των αποφάσεων της.

(7)(α) Το Υπουργικό Συμβούλιο προβαίνει στο διορισμό αναπληρωματικών μελών, σ' αντικατάσταση μελών που απεχώρησαν.

(β) Η διάρκεια της θητείας των νέων μελών διαρκεί μέχρι το τέλος της θητείας των μελών που απεχώρησαν.

(8)(α) Κατά τη σύγκληση συνεδριάσεων καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να μην ορίζεται ημερομηνία κατά την οποία μέλος που επιθυμεί να παραστεί κωλύεται για οποιοδήποτε λόγο.

(β) Σε περίπτωση όμως που ο ορισμός άλλης ημερομηνίας είναι πρακτικά ανέφικτος τότε το κωλυόμενο μέλος υποβάλλει έγκαιρα γραπτώς στην Επιτροπή τις απόψεις του για να ληφθούν υπόψη κατά τη συνεδρίαση.

(9) Η Επιτροπή δύναται, αν το δημόσιο συμφέρον τούτο απαιτεί, να προβεί σε δημόσια συνεδρίαση, ανοικτή στο ευρύ κοινό.

(10)(α) Πραγματοποιείται τουλάχιστο μία συνεδρίαση το μήνα και τις συνεδριάσεις συγκαλεί ο πρόεδρος και κωλυομένου του προέδρου ο αντιπρόεδρος.

(β) Με πρωτοβουλία του προέδρου ή κατόπιν αιτήματος τριών τουλάχιστο μελών δύναται να συγκληθούν πρόσθετες συνεδριάσεις.

Εξαίρεση μελών

14.—(α) Κάθε μέλος υποχρεούται να δηλώσει πριν από την έναρξη οποιασδήποτε συνεδρίασης οποιοδήποτε προσωπικό άμεσο ή έμμεσο συμφέρον που δυνατό να έχει από την έκβαση του υπό συζήτηση θέματος.

(β) Η Επιτροπή αποφασίζει σχετικά με την εξαίρεση του μέλους από την συνεδρίαση.