ΜΕΡΟΣ V ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΑΡΧΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Ενημέρωση περί των αρμοδίων αρχών της Δημοκρατίας

23.-(1) Η Αρμόδια Αρχή διασφαλίζει την κατάλληλη πληροφόρηση και την τακτική ενημέρωση του τομέα της ναυτιλίας, κυρίως μέσω ναυτιλιακών δημοσιεύσεων, αναφορικά με τα ακόλουθα:

(α) τις αρμόδιες αρχές της Δημοκρατίας στις οποίες διαβιβάζονται πληροφορίες, δεδομένα και μηνύματα κατά τον παρόντα Νόμο, ήτοι την Αρμόδια Αρχή, την Αρχή Λιμένων Κύπρου και τα παράκτια κέντρα της Δημοκρατίας·

(β) ανάλογα με την περίπτωση, τη ζώνη της κατά τόπου αρμοδιότητας των προαναφερόμενων αρμόδιων αρχών·

(γ) τις διαδικασίες που προβλέπονται στον παρόντα Νόμο για τη διαβίβαση των πληροφοριών, δεδομένων και μηνυμάτων στις προαναφερόμενες αρμόδιες αρχές.

(2) Η Αρμόδια Αρχή διαβιβάζει στην Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων κατάλογο των αναφερόμενων στο εδάφιο (1) αρμόδιων αρχών της Δημοκρατίας, καθώς και κάθε ενημέρωση του καταλόγου.

Ευρωπαϊκό σύστημα ανταλλαγής ναυτιλιακών πληροφοριών (SafeSeaNet)

23Α.–(1) Η Αρμόδια Αρχή εγκαθιστά συστήματα διαχείρισης ναυτιλιακών πληροφοριών, σε εθνικό ή τοπικό επίπεδο, με σκοπό την επεξεργασία των πληροφοριών που αναφέρονται στον παρόντα Νόμο.

(2) Τα συστήματα που καθιερώνονται κατ’ εφαρμογή του εδαφίου (1) καθιστούν δυνατή την επιχειρησιακή αξιοποίηση των συλλεγόμενων πληροφοριών και πληρούν ιδίως τους όρους του άρθρου 15(6).

(3) Για την εξασφάλιση αποτελεσματικής ανταλλαγής των αναφερομένων στον παρόντα Νόμο πληροφοριών, η Αρμόδια Αρχή βεβαιώνεται ότι τα εθνικά ή τοπικά συστήματα, που έχουν τεθεί σε λειτουργία για τη συλλογή, επεξεργασία και διατήρηση των εν λόγω πληροφοριών, μπορούν να διασυνδεθούν με το Σύστημα SafeSeaNet. Η περιγραφή και οι αρχές του Συστήματος SafeSeaNet καθορίζονται στο Τρίτο Παράρτημα.

(4) Με την επιφύλαξη του εδαφίου (3), η Αρμόδια Αρχή, όταν ενεργεί στο πλαίσιο ενδοκοινοτικών συμφωνιών ή στο πλαίσιο διασυνοριακών, διαπεριφερειακών ή διεθνικών έργων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διασφαλίζει ότι τα συστήματα ή δίκτυα πληροφοριών συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις του παρόντος Νόμου και είναι συμβατά και συνδεδεμένα με το Σύστημα SafeSeaNet.

Υποχρεώσεις Αρμόδιας Αρχής έναντι της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης

24.-(1) Η Αρμόδια Αρχή, ως αρμόδια αρχή της Δημοκρατίας, συνεργάζεται με την Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και τις αρμόδιες αρχές των άλλων κρατών μελών για την επίτευξη των στόχων που αναφέρονται στο ΄Άρθρο 23 της Οδηγίας 2002/59/ΕΚ, και ενεργεί ως απαιτεί το ίδιο ΄Άρθρο.

(2) Η Αρμόδια Αρχή υποβάλλει στην Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων τις εκθέσεις που αναφέρει το Άρθρο 26(1) της Οδηγίας 2002/59/ΕΚ, εντός των χρονικών πλαισίων που καθορίζει το ίδιο Άρθρο για την υποβολή έκαστης τέτοιας έκθεσης.

(3)  Η Αρμόδια Αρχή, ως η αρμόδια αρχή της Δημοκρατίας -

(α) συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επίτευξη των στόχων που αναφέρονται στο Άρθρο 6β(2) της Οδηγίας 2002/59/ΕΚ και ενεργεί ως απαιτεί το ίδιο Άρθρο∙

(β) ενεργεί ως απαιτεί το Άρθρο 20α(4) της Οδηγίας 2002/59/ΕΚ.

Εμπιστευτικότητα διαβιβαζόμενων πληροφοριών

25.-(1) Σε περίπτωση που κατά τον παρόντα Νόμο διαβιβάζεται πληροφορία, δεδομένα ή μήνυμα στην Αρμόδια Αρχή, την Επιτροπή Καταφυγίων-Ασφαλείας την Αρχή Λιμένων Κύπρου ή σε παράκτιο κέντρο της Δημοκρατίας, κανένα πρόσωπο, το οποίο έχει πρόσβαση στην πληροφορία, δεδομένα ή μήνυμα λόγω της διαβίβασης, δεν τα αποκαλύπτει ή διαβιβάζει, παρά μόνο όπως προβλέπεται στον παρόντα Νόμο ή την Οδηγία 2002/59/ΕΚ.

(2) Πρόσωπο το οποίο ενεργεί κατά παράβαση ή παραλείπει να συμμορφωθεί με την υποχρέωση που επιβάλλει το εδάφιο (1)-

(α) διαπράττει ποινικό αδίκημα και υπόκειται σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις δύο χιλιάδες λίρες· και

(β) προκειμένου περί δημόσιου υπάλληλου, διαπράττει πειθαρχικό παράπτωμα το οποίο τιμωρείται κατά τα διαλαμβανόμενα στους περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμους του 1990 έως 2004.

(3) Σε περίπτωση ποινικής ή πειθαρχικής δίωξης για αδίκημα βάσει του εδαφίου (2), αποτελεί υπεράσπιση για τον κατηγορούμενο εάν αποδείξει ότι αποκάλυψε ή διαβίβασε πληροφορία για σκοπούς απόδειξης στα πλαίσια ποινικής ή πολιτικής διαδικασίας ενώπιον δικαστηρίου.

Υποχρεώσεις Αρμόδιας Αρχής στα πλαίσια εφαρμογής του παρόντος Νόμου

26.-(1) Η Αρμόδια Αρχή διασφαλίζει την διενέργεια τακτικών επιθεωρήσεων και τη λήψη οποιασδήποτε άλλης απαιτούμενης ενέργειας για τον έλεγχο της λειτουργίας των τηλεματικών συστημάτων ξηράς που δημιουργούνται για την εκπλήρωση των απαιτήσεων του παρόντος Νόμου, ιδίως της δυνατότητας τους να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις άμεσης λήψης ή μετάδοσης επί εικοσιτετραώρου βάσεως οποιασδήποτε πληροφορίας που διαβιβάζεται βάσει του άρθρου 15 ή 16.

(2) Η Αρμόδια Αρχή διασφαλίζει την άμεση ενημέρωση της Αρχής Λιμένων Κύπρου, του κράτους της σημαίας και κάθε άλλου ενδιαφερόμενου κράτους για τα μέτρα που λαμβάνει, κατά τα διαλαμβανόμενα στο άρθρο 17 ή 19, έναντι πλοίου που δεν φέρει τη σημαία της Δημοκρατίας, καθώς και περί των διοικητικών προστίμων και ποινικών κυρώσεων που επιβάλλονται δυνάμει του παρόντος Νόμου σε σχέση με το πλοίο αυτό.

(3) Σε περίπτωση ατυχήματος ή συμβάντος, το οποίο αναφέρεται στο άρθρο 18(1), και αφορά πλοίο που πλέει είτε εντός της περιοχής έρευνας και διάσωσης που αναφέρεται στο άρθρο 5 του περί της Διεθνούς Σύμβασης για τη Ναυτική ΄Ερευνα και Διάσωση του 1979 (Κυρωτικός) και περί Συναφών Θεμάτων Νόμου του 1994 είτε εντός αποκλειστικής οικονομικής ζώνης ή ανάλογης περιοχής, που τελεί υπό τη δικαιοδοσία της Δημοκρατίας, εάν η Αρμόδια Αρχή διαπιστώσει ότι εταιρεία δεν κατόρθωσε να επικοινωνήσει και διατηρήσει την επαφή είτε με πλοίο του οποίου ο πλοίαρχος την ενημέρωσε κατά τα διαλαμβανόμενα στο άρθρο 19(3) είτε με το αρμόδιο παράκτιο κέντρο όπως απαιτεί το άρθρο 19(3), η Αρμόδια Αρχή ενημερώνει την αρμόδια αρχή του κράτους, εάν αυτό δεν είναι η Δημοκρατία, το οποίο χορήγησε ή για λογαριασμό του οποίου χορηγήθηκε το έγγραφο συμμόρφωσης με τον Κώδικα ISM αναφορικά με την εταιρεία και το συναφές πιστοποιητικό διαχείρισης της ασφάλειας αναφορικά με το πλοίο.

(4) Σε περίπτωση ατυχήματος ή συμβάντος, το οποίο αναφέρεται στο άρθρο 18(1), είτε έλαβε χώρα εντός της Δημοκρατίας είτε όχι, εάν η Αρμόδια Αρχή κρίνει ότι -

(α) εταιρεία, η οποία είναι εγκατεστημένη σε κράτος μέλος, δεν κατόρθωσε να επικοινωνήσει και διατηρήσει την επαφή είτε με κυπριακό πλοίο του οποίου ο πλοίαρχος την ενημέρωσε κατά τα διαλαμβανόμενα στο άρθρο 19(3) είτε με αρμόδιο παράκτιο κέντρο όπως απαιτεί το άρθρο 19(3), και

(β) η σοβαρότητα της δυσλειτουργίας αποδεικνύει την ύπαρξη σημαντικής παρατυπίας στη λειτουργία του συστήματος διαχείρισης της ασφάλειας της εταιρείας,

η Αρμόδια Αρχή λαμβάνει αμέσως τα δέοντα μέτρα για ανάκληση του εγγράφου συμμόρφωσης με τον Κώδικα ISM το οποίο χορήγησε αναφορικά με το πλοίο και του συναφούς πιστοποιητικού διαχείρισης της ασφάλειας το οποίο χορήγησε στην εταιρεία.