27.-(1) Οι επαγγελματίες που επωφελούνται από την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων πρέπει να διαθέτουν τις απαιτούμενες γλωσσικές γνώσεις για την άσκηση του επαγγέλματος στη Δημοκρατία.
(2) Τυχόν έλεγχοι που πραγματοποιούνται από το αρμόδιο όργανο, ή υπό την εποπτεία του, για τον έλεγχο συμμόρφωσης προς την υποχρέωση δυνάμει του εδαφίου (1) περιορίζονται στη γνώση μιας (1) από τις επίσημες γλώσσες της Δημοκρατίας, εφόσον αυτή είναι επίσης επίσημη γλώσσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
(3)(α) Οι έλεγχοι που διενεργούνται δυνάμει του εδαφίου (2) του παρόντος άρθρου είναι δυνατό να επιβάλλονται εάν το επάγγελμα που πρόκειται να ασκηθεί έχει επιπτώσεις στην ασφάλεια του ασθενούς.
(β) Έλεγχοι είναι δυνατό να επιβάλλονται σε σχέση με άλλα επαγγέλματα σε περιπτώσεις όπου υπάρχει σοβαρή αμφιβολία για την επάρκεια των γλωσσικών γνώσεων του επαγγελματία σε σχέση με τις επαγγελματικές δραστηριότητες που ο επαγγελματίας προτίθεται να ασκήσει.
(4) Έλεγχοι μπορούν να διενεργούνται μόνο μετά την έκδοση ευρωπαϊκής επαγγελματικής ταυτότητας σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 8Δ του παρόντος Νόμου ή μετά την αναγνώριση επαγγελματικού προσόντος, ανάλογα με την περίπτωση.
(5) Οι γλωσσικοί έλεγχοι είναι ανάλογοι προς τη δραστηριότητα που ασκείται.
28. Με την επιφύλαξη των άρθρων 11 και 26, αναγνωρίζεται στους ενδιαφερομένους το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τον τίτλο εκπαίδευσης του κράτους μέλους καταγωγής, και ενδεχομένως τη σύντμησή του, στη γλώσσα του κράτους μέλους καταγωγής. Ο εν λόγω τίτλος πρέπει να συνοδεύεται από το όνομα και τον τόπο του ιδρύματος ή της εξεταστικής επιτροπής που τον χορήγησε. Εφόσον, στη Δημοκρατία, μπορεί να προκληθεί σύγχυση μεταξύ του εν λόγω τίτλου εκπαίδευσης που έχει χορηγήσει το κράτος μέλος καταγωγής και ενός τίτλου που απαιτεί, στη Δημοκρατία, συμπληρωματική εκπαίδευση που δεν διαθέτει ο δικαιούχος, το αρμόδιο όργανο μπορεί να ορίσει ότι ο δικαιούχος θα χρησιμοποιεί τον τίτλο εκπαίδευσης του κράτους μέλους καταγωγής με την ενδεικνυόμενη μορφή που το ίδιο το αρμόδιο όργανο επισημαίνει.
28Α.-(1) Εάν η πρόσβαση σε νομοθετικά ρυθμιζόμενο επάγγελμα στη Δημοκρατία εξαρτάται από την ολοκλήρωση επαγγελματικής πρακτικής άσκησης, η αρμόδια αρχή του κράτους μέλους καταγωγής, κατά την εξέταση αίτησης για τη χορήγηση άδειας να ασκήσει το νομοθετικά ρυθμιζόμενο επάγγελμα-
(α) Αναγνωρίζει τις περιόδους επαγγελματικής πρακτικής άσκησης που έχουν πραγματοποιηθεί σε άλλο κράτος μέλος υπό τον όρο ότι η πρακτική άσκηση είναι σύμφωνη με τις κατευθυντήριες γραμμές που έχουν δημοσιευτεί και αναφέρονται στο εδάφιο (2), και
(β) λαμβάνει υπόψη πρακτικές ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε τρίτη χώρα:
(2) Η αναγνώριση της επαγγελματικής πρακτικής άσκησης δεν υποκαθιστά τυχόν ισχύουσες απαιτήσεις για υποβολή σε δοκιμασία με σκοπό την απόκτηση πρόσβασης στο εκάστοτε επάγγελμα.
(3) Τα αρμόδια όργανα δημοσιεύουν κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την οργάνωση και την αναγνώριση της επαγγελματικής πρακτικής άσκησης που πραγματοποιείται σ’ άλλο κράτος μέλος ή σε τρίτη χώρα, ιδίως σχετικά με το ρόλο του επόπτη της επαγγελματικής πρακτικής άσκησης.