20.-(1) Για κάθε δημοσιονομικό έτος, το Γραφείο Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους ετοιμάζει πρόταση σχετικά με το επιθυμητό μέγεθος του αποθέματος ρευστότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μορφή ελάχιστων και μέγιστων επιπέδων ρευστότητας στο Γενικό Κυβερνητικό Λογαριασμό (εφεξής το «εύρος ρευστότητας»), λαμβάνοντας υπόψη:
(α) τη μεταβλητότητα της αγοράς∙
(β) τις τρέχουσες πιστωτικές διευκολύνσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας∙
(γ) την ακρίβεια των προβλέψεων ταμειακών διαθεσίμων και ροών της Κυπριακής Δημοκρατίας∙ και
(δ) οποιουσδήποτε άλλους παράγοντες που σχετίζονται με τον καθορισμό κατάλληλου αποθέματος ρευστότητας.
(2) Η πρόταση θα επικαιροποιείται τουλάχιστον κάθε τρίμηνο.
(3) Το Υπουργικό Συμβούλιο αφού μελετήσει την πρόταση που αναφέρεται στο εδάφιο (1), αποφασίζει για την έγκρισή της.
(4) Η πρώτη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου σε σχέση με το ενδεδειγμένο απόθεμα και το εύρος ρευστότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας θα ληφθεί το αργότερο εντός τριών μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος Νόμου.
21.-(1) Το Γραφείο Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους ευθύνεται για τη διατήρηση του εύρους ρευστότητας με έγκαιρο δανεισμό των αναγκαίων κεφαλαίων.
(2) Σε περίπτωση που η ρευστότητα υπερβαίνει το μέγιστο επίπεδο, το Γραφείο Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, τηρουμένων των διατάξεων του εδαφίου (3), δύναται να επενδύσει το πλεόνασμα στην αγορά, να το χρησιμοποιήσει για την επαναγορά ανεξόφλητων αξιογράφων της Κυπριακής Δημοκρατίας ή να το χρησιμοποιήσει για πρόωρη αποπληρωμή δανείων.
(3) Οι επενδύσεις ρευστών διαθεσίμων της Κυπριακής Δημοκρατίας γίνονται σύμφωνα με γραπτό πλαίσιο επενδυτικής πολιτικής ρευστών διαθεσίμων το οποίο ετοιμάζεται από το Γραφείο Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους και εγκρίνεται από τον Υπουργό.
22.-(1) Ο Υπουργός δύναται να αποφασίσει τη σύσταση χρεολυτικού ταμείου για την αποπληρωμή οποιουδήποτε δανείου ή αξιογράφου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
(2) Το Γραφείο Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους διαχειρίζεται εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας οποιοδήποτε τέτοιο χρεολυτικό ταμείο.