91Ζ.-(1) Εργοδότης στον οποίο επιδόθηκε διάταγμα αποκοπής απολαβών έχει υποχρέωση να συμμορφωθεί με αυτό χωρίς καθυστέρηση κατά την αμέσως μετά την επίδοση πληρωμή προς το μισθωτό.
(2) Σε περίπτωση κατά την οποία ο οφειλέτης δε βρίσκεται στην υπηρεσία του ή έπαυσε να βρίσκεται στην υπηρεσία του μετά την επίδοση του διατάγματος αποκοπής απολαβών στον εργοδότη προς τον οποίο απευθύνεται, ο εν λόγω εργοδότης οφείλει εντός δέκα ημερών από την ημερομηνία επίδοσης του διατάγματος ή από την ημερομηνία που ο οφειλέτης έπαυσε να βρίσκεται στην υπηρεσία του, ανάλογα με την περίπτωση, να ειδοποιήσει το Δικαστήριο για το γεγονός αυτό.
(3) Ο εργοδότης επιπροσθέτως οποιουδήποτε ποσού που αναφέρεται στο διάταγμα αποκοπής απολαβών δικαιούται να αποκόπτει και ποσό που καθορίζει το Δικαστήριο που εξέδωσε το διάταγμα για σκοπούς κάλυψης γραφικών και διοικητικών εξόδων του εργοδότη. Το ποσό αυτό δε δύναται όμως σε καμιά περίπτωση να υπερβαίνει το 5% του ποσού κάθε αποκοπής.
(4) Σε κάθε περίπτωση που εργοδότης συμμορφώνεται με διάταγμα αποκοπής απολαβών δίδει στον εξ αποφάσεως οφειλέτη γραπτή κατάσταση των αποκοπών.
(5) Σε περίπτωση κατά την οποία ο εργοδότης έχει οποιαδήποτε αμφιβολία σε σχέση με την εφαρμογή και εκτέλεση διατάγματος αποκοπής απολαβών αποτείνεται στο Δικαστήριο εντός τριών ημερών από την ημερομηνία επίδοσης σε αυτόν του σχετικού διατάγματος. Η αίτηση απευθύνεται στον Πρωτοκολλητή του Δικαστηρίου που εξέδωσε το διάταγμα αφού διατυπωθούν ευκρινώς τα σημεία που χρήζουν διευκρίνισης. Οι διευκρινίσεις δίνονται γραπτώς και χωρίς οποιαδήποτε καθυστέρηση που δυνατό να επηρεάσει δυσμενώς την εκτέλεση του διατάγματος.
(6) Εργοδότης ο οποίος παραβαίνει ή παραλείπει να συμμορφωθεί με οποιαδήποτε από τις επιτακτικές διατάξεις των εδαφίων (1) και (2) ή παραλείπει να καταβάλει έγκαιρα τα χρήματα που απέκοψε διαπράττει αδίκημα και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε φυλάκιση για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει του έξι μήνες ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις χίλιες λίρες ή και στις δύο αυτές ποινές. Περαιτέρω το Δικαστήριο δύναται να διατάξει τον εργοδότη να καταβάλει τα οφειλόμενα ποσά.