35.-(1) Η αρμόδια αρχή καταρτίζει και τηρεί:
(α) μητρώο αιτήσεων για άδεια εξερεύνησης,
(β) μητρώο των χορηγούμενων αδειών εξερεύνησης,
(γ) μητρώο αιτήσεων για άδεια αποθήκευσης,
(δ) μητρώο των χορηγούμενων αδειών αποθήκευσης,
(ε) μόνιμο μητρώο όλων των τόπων αποθήκευσης που έχουν κλείσει και των γύρω συγκροτημάτων αποθήκευσης, συμπεριλαμβανομένων χαρτών και τμημάτων των χωρικών επεκτάσεων τους, όπως επίσης και των διαθέσιμων πληροφοριών που είναι χρήσιμες για την αξιολόγηση της πλήρους και μόνιμης απομόνωσης του αποθηκευμένου CO2.
(2) Τα μητρώα που προβλέπονται στις παραγράφους (δ) και (ε) του εδαφίου (1) λαμβάνονται υπόψη από την αρμόδια αρχή στις σχετικές διαδικασίες προγραμματισμού και όταν δίνεται άδεια για τυχόν δραστηριότητα που μπορεί να επηρεάσει ή να επηρεαστεί από την αποθήκευση CO2 σε γεωλογικούς σχηματισμούς στους καθορισμένους και εγγεγραμμένους τόπους αποθήκευσης.
36. Η αρμόδια αρχή θέτει στη διάθεση του κοινού τα στοιχεία και τις περιβαλλοντικές πληροφορίες που αφορούν την αποθήκευση CO2 σε γεωλογικούς σχηματισμούς σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
37. Η αρμόδια αρχή υποβάλλει ανά τριετία στην Επιτροπή έκθεση σχετικά με την εφαρμογή του παρόντος Νόμου καθώς και το μητρώο που αναφέρεται στην παράγραφο (ε) του εδαφίου (1) του άρθρου 35.
38. -(1) Το Υπουργικό Συμβούλιο δύναται να εκδίδει Κανονισμούς που απαιτούνται για τη ρύθμιση οποιουδήποτε θέματος το οποίο χρήζει ή είναι δεκτικό καθορισμού και γενικά για την καλύτερη εφαρμογή του παρόντος Νόμου·
(2) Χωρίς να επηρεάζεται η γενικότητα του εδαφίου (1), οι Κανονισμοί ρυθμίζουν ειδικότερα, ή περιέχουν διατάξεις που αφορούν τα ακόλουθα θέματα:
(α) τη ρύθμιση θεμάτων σχετικών με την αδειοδότηση, παρακολούθηση, μεταβίβαση και έλεγχο όλων των διεργασιών που σχετίζονται με την αποθήκευση, μεταφορά, έγχυση και απομόνωση του CO2 που διεξάγονται από το φορέα εκμετάλλευσης μέχρι την μεταβίβαση της ευθύνης για τον τόπο αποθήκευσης στην αρμόδια αρχή·
(β) την επιβολή τελών ή άλλων οικονομικών επιβαρύνσεων με βάση την αρχή “ο ρυπαίνων πληρώνει”.
(3) Το Υπουργικό Συμβούλιο δύναται, για λόγους εθνικής ασφάλειας ή δημοσίου συμφέροντος, να αρνείται την πρόσβαση στις δραστηριότητες που αναφέρονται στο εδάφιο (2), καθώς και την άσκηση τους από οποιοδήποτε φορέα που ελέγχεται ουσιαστικά από τρίτη χώρα ή από υπηκόους τρίτης χώρας.
(4) Για τους σκοπούς και γενικά για την καλύτερη εφαρμογή του παρόντος Νόμου, ο Υπουργός δύναται, με διάταγμα του που δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας:
(α) να επιβάλλει την υποχρεωτική εφαρμογή εθνικών, ευρωπαϊκών ή διεθνών προτύπων διαδικασιών, νέων επιστημονικών μεθόδων και τεχνολογιών για τη ρύθμιση οποιουδήποτε θέματος το οποίο χρήζει ή είναι δεκτικό καθορισμού,
(β) να τροποποιεί ή να αντικαθιστά οποιοδήποτε παράρτημα του παρόντος Νόμου και να καθορίζει πρόσθετα κριτήρια ή στοιχεία σε αυτά.
39. -(1) Η αρμόδια αρχή κατά την εξέταση της μελέτης εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον, σύμφωνα με τον περί της εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Ορισμένα Έργα Νόμο και πριν την έκδοση της σχετικής γνωμάτευσης της για τις υπό αδειοδότηση εγκαταστάσεις καύσης με ονομαστική ηλεκτρική ισχύ 300 MW και άνω, μεριμνά ώστε οι φορείς εκμετάλλευσης των εν λόγω εγκαταστάσεων να έχουν εξασφαλίσει και αξιολογήσει κατά πόσο πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
(α) διατίθενται κατάλληλοι τόποι αποθήκευσης·
(β) οι εγκαταστάσεις μεταφοράς είναι τεχνικώς και οικονομικώς εφικτές·
(γ) είναι τεχνικώς και οικονομικώς εφικτή η μετασκευή για τη δέσμευση CO2.
(2) Εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις του εδαφίου (1) η αρμόδια αρχή:
(α) μεριμνά ώστε να εξασφαλιστεί στον τόπο εγκατάστασης κατάλληλος χώρος για τον εξοπλισμό που είναι αναγκαίος για τη δέσμευση και τη συμπίεση CO2, τηρουμένων των προϋποθέσεων του εδαφίου (α)· και
(β) καθορίζει κατά πόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, βάσει της αξιολόγησης που αναφέρεται στην παράγραφο (α) του εδαφίου (1) και άλλων διαθέσιμων στοιχείων, ιδίως όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας.