Βήμα τιμής

50.-(1) Η ρυθμιζόμενη αγορά της Δημοκρατίας θεσπίζει καθεστώτα βήματος τιμής σε μετοχές, αποθετήρια έγγραφα, διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια, πιστοποιητικά και άλλα παρόμοια χρηματοοικονομικά μέσα, καθώς και σε οποιαδήποτε άλλα χρηματοοικονομικά μέσα για τα οποία καταρτίζονται ρυθμιστικά τεχνικά πρότυπα από την ΕΑΚΑΑ δυνάμει του Άρθρου 49, παράγραφος 4, της Οδηγίας 2014/65/ΕΕ, η δε εφαρμογή των βημάτων τιμής δεν εμποδίζει τη ρυθμιζόμενη αγορά της Δημοκρατίας να ταυτίζει εντολές μεγάλου μεγέθους στο ενδιάμεσο των τρεχουσών τιμών αγοράς και πώλησης.

(2)(α) Τα προβλεπόμενα στο εδάφιο (1) καθεστώτα βήματος τιμής-

(i) βαθμονομούνται για να αντικατοπτρίζουν το προφίλ ρευστότητας του χρηματοοικονομικού μέσου σε διάφορες αγορές και το μέσο άνοιγμα τιμής προσφοράς-ζήτησης, λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι επιθυμητό να καθίσταται δυνατή η διαμόρφωση ευλόγως σταθερών τιμών χωρίς να περιορίζεται αδικαιολόγητα περαιτέρω μείωση του ανοίγματος τιμών·

(ii) προσαρμόζουν το βήμα τιμής για κάθε χρηματοοικονομικό μέσο καταλλήλως.

(β)  Όσον αφορά τις μετοχές με διεθνή αριθμό αναγνώρισης τίτλων (ISIN) που εκδίδονται εκτός Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) ή τις μετοχές που διαθέτουν ISIN ΕΟΧ και τελούν υπό διαπραγμάτευση σε τόπο διαπραγμάτευσης τρίτης χώρας στο τοπικό νόμισμα ή σε εκτός ΕΟΧ νόμισμα, όπως αναφέρεται στο Άρθρο 23, παράγραφος 1, στοιχείο α) του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 600/2014, και για τις οποίες ο τόπος διαπραγμάτευσης που είναι η σημαντικότερη αγορά από άποψη ρευστότητας βρίσκεται σε τρίτη χώρα, η ρυθμιζόμενη αγορά της Δημοκρατίας δύναται να προβλέπει το ίδιο βήμα τιμής με αυτό που ισχύει στον εν λόγω τόπο διαπραγμάτευσης.