ΜΕΡΟΣ IV ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΠΑΡΑΛΗΠΤΕΣ
Διορισμός από το Υπουργικό Συμβούλιο επίσημων παραληπτών περιουσιών πτωχευσάντων

67.-(1) Το Υπουργικό Συμβούλιο δύναται, οποτεδήποτε μετά την ψήφιση του Νόμου αυτού και από καιρό σε καιρό, να διορίσει ως επίσημους παραλήπτες για τις περιουσίες πτωχευσάντων τέτοια πρόσωπα και με τέτοιους μισθούς όπως αυτός θεωρεί ορθό και δύναται να παύσει από το αξίωμα αυτό οποιοδήποτε πρόσωπο που διορίζεται με τον τρόπο αυτό. Το οικονομικό μέρος των καθηκόντων των επίσημων παραληπτών θα τελεί εξολοκλήρου κάτω από τον άμεσο έλεγχο και εποπτεία του Γενικού Λογιστή κατά πρώτο λόγο και του Γενικού Ελεγκτή, αλλά τέτοιοι επίσημοι παραλήπτες θα είναι λειτουργοί των Δικαστηρίων στα οποία αποσπώνται αντίστοιχα.

(2) Το Υπουργικό Συμβούλιο δύναται να αποφασίσει τον αριθμό των επισήμων παραληπτών που θα διοριστούν, την εξασφάλιση που πρέπει να δοθεί από τέτοιο διοριζόμενο επίσημο παραλήπτη και τις Δικαστικές Επαρχίες που θα εκχωρηθούν σε αυτούς. Το ίδιο πρόσωπο δύναται να διοριστεί να ενεργεί για περισσότερες από μία Δικαστικές Επαρχίες.

(3) Σε περίπτωση που επίσημος παραλήπτης απουσιάζει προσωρινά λόγω ασθένειας ή άλλως πως, ο Πρόεδρος του Επαρχιακού Δικαστηρίου στο οποίο ο επίσημος παραλήπτης είναι αποσπασμένος δύναται, αν το Υπουργικό Συμβούλιο δεν προέβηκε σε προσωρινό διορισμό, να διορίσει άλλο λειτουργό του Δικαστηρίου για την εκτέλεση των καθηκόντων τέτοιου επίσημου παραλήπτη κατά τη διάρκεια της χρονικής περιόδου που απουσιάζει. Ο λειτουργός αυτός του Δικαστηρίου πρέπει να παράσχει εξασφάλιση η οποία δύναται να αποφασιστεί από τον Πρόεδρο του Επαρχιακού Δικαστηρίου.

Νομική υπόσταση επίσημου παραλήπτη

68.-(1) Τα καθήκοντα του επίσημου παραλήπτη σχετίζονται τόσο με τη διαγωγή του πτωχεύσαντα όσο και με τη διαχείριση της περιουσίας του.

(2) Επίσημος παραλήπτης, για τους σκοπούς ενόρκων δηλώσεων οι οποίες βεβαιώνουν επαληθεύσεις, αιτήσεων ή άλλης διαδικασίας με βάση το Νόμο αυτό, δύναται να επαγάγει όρκους.

(3) Όλες οι εκφράσεις που αναφέρονται στο διαχειριστή βάσει πτώχευσης, εκτός αν το κείμενο απαιτεί διαφορετικά, ή ο Νόμος προβλέπει άλλως πως, περιλαμβάνουν τον επίσημο παραλήπτη όταν ενεργεί ως διαχειριστής.

(4) Ο διαχειριστής δίνει στον επίσημο παραλήπτη τέτοιες πληροφορίες και παρέχει σε αυτόν τέτοιο δικαίωμα πρόσβασης στα βιβλία και έγγραφα του πτωχεύσαντα και διευκολύνει την επιθεώρηση των βιβλίων και εγγράφων του πτωχεύσαντα και γενικά παρέχει σε αυτόν τέτοια βοήθεια που δυνατό να είναι αναγκαία για να καταστήσει ικανό τον επίσημο παραλήπτη να εκτελεί τα καθήκοντα του βάσει του Νόμου αυτού.

Καθήκοντα επίσημου παραλήπτη αναφορικά με διαγωγή του πτωχεύσαντα

69. Όσον αφορά τον πτωχεύσαντα αποτελεί καθήκον του επίσημου παραλήπτη:

(α) να ερευνά τη διαγωγή του πτωχεύσαντα και να υποβάλλει έκθεση στο Δικαστήριο, εκθέτοντας κατά πόσο υπάρχει λόγος ώστε να πιστεύεται ότι ο πτωχεύσας διέπραξε οτιδήποτε το οποίο συνιστά αδίκημα βάσει του Νόμου αυτού, ή το οποίο θα δικαιολογούσε το Δικαστήριο να αρνηθεί, να αναστείλει ή να εκδώσει με όρους διάταγμα για την αποκατάσταση του

(β) να υποβάλει τέτοιες άλλες εκθέσεις αναφορικά με τη διαγωγή του πτωχεύσαντα όπως το Δικαστήριο δύναται να διατάξει

(γ) να λάβει μέρος σε δημόσια εξέταση του πτωχεύσαντα όπως το Δικαστήριο δύναται να διατάξει

(δ) να λάβει τέτοιο μέρος και να παράσχει τέτοια βοήθεια, σχετικά με την ποινική δίωξη δόλιου πτωχεύσαντα όπως ο Γενικός Εισαγγελέας δύναται να διατάξει.

Καθήκοντα επίσημου παραλήπτη αναφορικά με περιουσία πτωχεύσαντα

70.-(1) Όσον αφορά την περιουσία του πτωχεύσαντα αποτελεί καθήκον του επίσημου παραλήπτη:

(α) ενώ εκκρεμεί ο διορισμός διαχειριστή, να ενεργεί ως διαχειριστής της περιουσίας του πτωχέυσαντα·

(β) να εξουσιοδοτεί τον ειδικό διαχειριστή να βρίσκει χρήματα ή να προβαίνει σε προκαταβολές για τους σκοπούς της περιουσίας σε οποιαδήποτε περίπτωση κατά την οποία, προς το συμφέρον των πιστωτών, φανεί αναγκαίο να πράξει με τον τρόπο αυτό·

(γ) να συγκαλεί και προεδρεύει στην πρώτη συνέλευση των πιστωτών·

(δ) να εκδίδει τύπους πληρεξουσιοδότησης για χρήση στις συνελεύσεις των πιστωτών·

(ε) να υποβάλλει έκθεση στους πιστωτές σχετικά με οποιαδήποτε πρόταση την οποία ο πτωχεύσας δυνατό να έχει υποβάλει αναφορικά με τον τρόπο εκκαθάρισης των περιουσιακών του υποθέσεων·

(στ) να δημοσιεύει το διάταγμα πτώχευσης, την ημερομηνία της πρώτης συνέλευσης των πιστωτών και της δημόσιας εξέτασης του πτωχεύσαντα και τέτοια άλλα ζητήματα τα οποία δυνατό να είναι αναγκαίο να δημοσιευτούν·

(ζ) να ενεργεί ως διαχειριστής κατά τη διάρκεια κενής θέσης στο αξίωμα του διαχειριστή.

(2) Όταν πτωχεύσας δεν δύναται ο ίδιος να ετοιμάσει κατάλληλη κατάσταση περιουσιακών υποθέσεων, ο επίσημος παραλήπτης δύναται, τηρουμένων οποιωνδήποτε καθορισμένων όρων και με έξοδα της περιουσίας, να προσλάβει πρόσωπο ή πρόσωπα για να βοηθήσουν στον καταρτισμό της κατάστασης των περιουσιακών υποθέσεων.

(3) Κάθε επίσημος παραλήπτης λογοδοτεί στο Δικαστήριο και καταθέτει όλα τα χρήματα και μεταχειρίζεται όλες τις εξασφαλίσεις κατά τέτοιο τρόπο όπως το Δικαστήριο από καιρό σε καιρό διατάξει.