Προοίμιο

Για σκοπούς καλύτερης εφαρμογής της πράξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 852/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 29ης Απριλίου 2004 για την υγιεινή των τροφίμων»,

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως:

Συνοπτικός τίτλος

1. Ο παρών Νόμος θα αναφέρεται ως ο περί Υγιεινής των Τροφίμων Φυτικής Προέλευσης στο Στάδιο της Πρωτογενούς Παραγωγής Νόμος του 2017.

Ερμηνεία

2.-(1) Στον παρόντα Νόμο, εκτός αν από το κείμενο προκύπτει διαφορετική έννοια-

«αρμόδια αρχή» σημαίνει την αρχή όπως αυτή καθορίζεται στο άρθρο 5∙

«Διευθυντής» σημαίνει τον Διευθυντή του Τμήματος Γεωργίας, του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος∙

«Επιθεωρητής» σημαίνει τον εξουσιοδοτημένο επιθεωρητή που ορίζεται δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 11·

«επιχείρηση» σημαίνει κάθε μονάδα επιχείρησης τροφίμων φυτικής προέλευσης.

«Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 852/2004» σημαίνει την πράξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 852/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 29ης Απριλίου 2004 για την υγιεινή των τροφίμων», όπως αυτός εκάστοτε τροποποιείται ή αντικαθίσταται.

«Κώδικας Ορθής Υγιεινής Πρακτικής» σημαίνει τον κώδικα ο οποίος καταρτίζεται από την αρμόδια αρχή δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 7.

«Μητρώο» σημαίνει το δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 6 τηρούμενο μητρώο παραγωγών τροφίμων φυτικής προέλευσης·

«τρόφιμα φυτικής προέλευσης» σημαίνει τα φυτικά προϊόντα που παράγονται στο στάδιο της πρωτογενούς παραγωγής και προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση·

«παραγωγός τροφίμων φυτικής προέλευσης» σημαίνει το πρόσωπο που έχει την ευθύνη να εξασφαλίσει ότι εντός της επιχείρησης που έχει υπό τον έλεγχό του πληρούνται οι προϋποθέσεις για τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης στο στάδιο της πρωτογενούς παραγωγής που προβλέπονται στον παρόντα Νόμο ή τους Κανονισμούς ή τα Διατάγματα που εκδίδονται δυνάμει αυτού ή τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθμ. 852/2004·

«Υπουργός» σημαίνει τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

(2) Οποιοιδήποτε άλλοι όροι, οι οποίοι χρησιμοποιούνται στον παρόντα Νόμο και οι οποίοι δεν τυγχάνουν διαφορετικού καθορισμού σε αυτόν, θα έχουν την έννοια που αποδίδεται στους όρους αυτούς από τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 852/2004.

Πεδίο εφαρμογής

3.-(1) Οι διατάξεις του παρόντος Νόμου εφαρμόζονται στο στάδιο της πρωτογενούς παραγωγής των τροφίμων φυτικής προέλευσης που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση.

(2) Ο παρών Νόμος δεν εφαρμόζεται στις περιπτώσεις των στοιχείων (α) και (γ) της παραγράφου (2) του άρθρου 1 του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 852/2004.

Απαγόρευση διάθεσης τροφίμων φυτικής προέλευσης

4. Απαγορεύεται η παραγωγή, με σκοπό την εμπορία, τροφίμων φυτικής προέλευσης στο στάδιο της πρωτογενούς παραγωγής, εκτός εάν αυτή είναι συμβατή με τις διατάξεις του παρόντος Νόμου και του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 852/2004.

Αρμόδια αρχή

5. Για τους σκοπούς του παρόντος Νόμου, το Τμήμα Γεωργίας του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ορίζεται ως αρμόδια αρχή.

Τήρηση Μητρώου

6. Η αρμόδια αρχή καταρτίζει και τηρεί ενημερωμένο Μητρώο στο οποίο καταχωρούνται οι παραγωγοί τροφίμων φυτικής προέλευσης και το οποίο περιλαμβάνει, τουλάχιστον, τα πιο κάτω στοιχεία:

(α) Το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση του παραγωγού τροφίμων φυτικής προέλευσης.

(β) τον τόπο παραγωγής, συγκομιδής, διαλογής, συσκευασίας και αποθήκευσης των τροφίμων φυτικής προέλευσης·

(γ) το είδος και την ονομασία των τροφίμων φυτικής προέλευσης.

Εξουσίες και καθήκοντα της αρμόδιας αρχής

7. Η αρμόδια αρχή έχει εξουσία να-

(α) Καθορίζει τις διαδικασίες εγγραφής των παραγωγών τροφίμων φυτικής προέλευσης στο Μητρώο·

(β) καταρτίζει Κώδικα Ορθής Υγιεινής Πρακτικής για τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης στον οποίο καταγράφονται οι διαδικασίες για την ορθή διαχείριση, στο στάδιο της πρωτογενούς φυτικής παραγωγής των κρίσιμων σημείων μόλυνσης με σκοπό την ελαχιστοποίηση των πηγών κινδύνου.

(γ) ετοιμάζει και εφαρμόζει πολυετές σχέδιο ελέγχου με βάση ανάλυση κινδύνου για την υγιεινή των τροφίμων φυτικής προέλευσης.

(δ) εξετάζει τις καταγγελίες για παραβάσεις των διατάξεων του παρόντος Νόμου και να λαμβάνει κατάλληλα μέτρα·

(ε) επιβάλλει διοικητικές κυρώσεις δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 14·

(στ) διενεργεί ελέγχους για τη διαπίστωση της συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις για την υγιεινή των τροφίμων φυτικής προέλευσης, σύμφωνα με διαδικασίες ελέγχου οι οποίες βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα και μελέτες ανάλυσης του κινδύνου και οι οποίες καθορίζονται με Κανονισμούς που εκδίδονται δυνάμει των διατάξεων του παρόντος Νόμου·

Εγγραφή στο Μητρώο

8.-(1) Κάθε παραγωγός τροφίμων φυτικής προέλευσης εγγράφεται στο Μητρώο που τηρεί η αρμόδια αρχή.

(2) Για την εγγραφή στο Μητρώο κάθε παραγωγός τροφίμων, φυτικής προέλευσης υποβάλλει αίτηση στην αρμόδια αρχή, συμπληρώνοντας το έντυπο που καθορίζεται δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 10.

(3) Η αρμόδια αρχή εξετάζει την αναφερόμενη στο εδάφιο (2) αίτηση και, αφού επαληθεύσει τα στοιχεία που αναγράφονται στο έντυπο αυτής και διαπιστώσει ότι αυτά είναι σύμφωνα με τις προϋποθέσεις για εγγραφή στο Μητρώο, εγγράφει στο Μητρώο τον παραγωγό τροφίμων φυτικής προέλευσης και τον καταχωρεί με ατομικό αριθμό μητρώου.

(4) H αρμόδια αρχή, κατά την εξέταση της αίτησης, δύναται να ζητήσει επιπρόσθετα στοιχεία τα οποία κρίνει απαραίτητα, προκειμένου να εκτιμήσει την υγειονομική κατάσταση που επικρατεί στον τόπο παραγωγής ή σε άλλους χώρους που βρίσκονται στον τόπο παραγωγής και στην περίπτωση που ζητηθούν επιπρόσθετα στοιχεία ο παραγωγός τροφίμων φυτικής προέλευσης παρέχει στην αρμόδια αρχή όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που αφορούν την επιχείρησή του.

(5) Η αρμόδια αρχή δύναται να επιβάλει τέλος εγγραφής στο Μητρώο το οποίο καταβάλλεται από τον παραγωγό τροφίμων φυτικής προέλευσης και καθορίζεται με Κανονισμούς που εκδίδονται δυνάμει του παρόντος Νόμου.

Υποχρεώσεις των εγγεγραμμένων παραγωγών στο Μητρώο

9.-(1) Κάθε παραγωγός τροφίμων φυτικής προέλευσης έχει υποχρέωση να ενημερώνει άμεσα την αρμόδια αρχή σε περίπτωση που, μετά την εγγραφή του στο Μητρώο, επέλθει οποιαδήποτε αλλαγή των στοιχείων που αναφέρονται στην αίτηση εγγραφής στο Μητρώο ή σε περίπτωση τερματισμού των εργασιών της επιχείρησής του.

(2) Κάθε παραγωγός τροφίμων φυτικής προέλευσης-

(α) Τηρεί αρχεία ώστε να καθίσταται δυνατή η πλήρης πληροφόρηση της αρμόδιας αρχής, αναφορικά με τα φυτά, φυτικά προϊόντα ή άλλα υλικά σχετικά με την επιχείρηση που έχουν αγορασθεί ή που παράγονται ή που διατίθενται σε άλλους και διατηρεί τα σχετικά έγγραφα για τουλάχιστον τρία (3) έτη.

(β) είναι προσωπικά διαθέσιμος ή ορίζει άλλο πρόσωπο τεχνικώς πεπειραμένο στα θέματα υγιεινής των τροφίμων φυτικής προέλευσης και των συναφών θεμάτων, για να λειτουργεί ως σύνδεσμος με την αρμόδια αρχή.

(γ) επιθεωρεί οπτικά ή προβαίνει σε οποιεσδήποτε δειγματοληψίες κρίνει απαραίτητες αναλόγως των αναγκών και σε κατάλληλες χρονικές στιγμές, κατά τρόπο που να ανταποκρίνεται στις κατευθυντήριες οδηγίες που παρέχονται από την αρμόδια αρχή.

Έντυπα αιτήσεων

10. Η αρμόδια αρχή εγκρίνει με απόφασή της τα έντυπα των αιτήσεων ή ειδοποιήσεων ή τα έντυπα για τη διαχείριση άλλων θεμάτων που αφορούν την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος Νόμου και των δυνάμει αυτού εκδιδομένων Κανονισμών και Διαταγμάτων.

Ορισμός και αρμοδιότητες των Επιθεωρητών

11.-(1) Ο Διευθυντής ορίζει λειτουργούς του τμήματός του ως Επιθεωρητές, οι οποίοι εξουσιοδοτούνται να διεξάγουν τους αναγκαίους ελέγχους προς διαπίστωση της τήρησης των διατάξεων του παρόντος Νόμου και των Κανονισμών και των Διαταγμάτων που εκδίδονται δυνάμει αυτού, καθώς και των διατάξεων του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 852/2004.

(2) Ο ορισμός του Επιθεωρητή δυνατόν να έχει ορισμένη χρονική διάρκεια και δύναται οποτεδήποτε να ανακαλείται.

(3) Κάθε Επιθεωρητής δύναται, σε οποιαδήποτε εύλογη ώρα, να εισέρχεται σε οποιοδήποτε τόπο στον οποίο παράγονται τρόφιμα φυτικής προέλευσης, στο στάδιο της πρωτογενούς παραγωγής, ή σε οποιοδήποτε άλλο χώρο στον τόπο παραγωγής, με σκοπό-

(α) Την επιθεώρηση για τυχόν εντοπισμό κρίσιμων σημείων κινδύνου που αφορούν την υγιεινή των τροφίμων φυτικής προέλευσης·

(β) τη λήψη δειγμάτων για τη διενέργεια εργαστηριακών αναλύσεων·

(γ) την επιθεώρηση του χώρου όπου αποθηκεύονται υλικά, μέσα συσκευασίας και εξοπλισμός σχετικός με την παραγωγή, διαλογή, συσκευασία ή αποθήκευση τροφίμων φυτικής προέλευσης·

(δ) τον έλεγχο βιβλίων ή εγγράφων και άλλων στοιχείων που αφορούν την τήρηση των διατάξεων του παρόντος Νόμου και τη λήψη αντιγράφων τους·

(ε) την έκδοση εντύπων που απαιτούνται δυνάμει των διατάξεων του παρόντος Νόμου ή των Κανονισμών και Διαταγμάτων που εκδίδονται δυνάμει αυτού·

(στ) τον έλεγχο της τήρησης των πρακτικών ορθής υγιεινής, οι οποίες επιβεβαιώνουν την ασφάλεια των τροφίμων φυτικής προέλευσης στο στάδιο της πρωτογενούς παραγωγής.

(ζ) την παρακολούθηση και την εφαρμογή των μέτρων όπως η αρμόδια αρχή καθορίζει, ανάλογα με την περίπτωση.

(4)(α) Κάθε Επιθεωρητής έχει εξουσία να ελέγχει τις καλλιεργητικές πρακτικές και να διερευνά εάν έχουν τηρηθεί οι διατάξεις του παρόντος Νόμου και του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 852/2004 αναφορικά με τις πρακτικές αυτές, καθώς και οποιουσδήποτε άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την υγιεινή των τροφίμων φυτικής προέλευσης.

(β) Οι αναφερόμενοι στο παρόν άρθρο έλεγχοι διενεργούνται τυχαίως και χωρίς διάκριση και δύναται να είναι έκτακτοι ή τακτικοί, ανάλογα με την κρίση του Επιθεωρητή και σύμφωνα με το πολυετές σχέδιο ελέγχου:

Νοείται ότι σε περίπτωση που διαπιστωθεί μη συμμόρφωση ως προς τις απαιτήσεις της υγιεινής των τροφίμων φυτικής προέλευσης και αναλόγως του ιστορικού της επιχείρησης τροφίμων φυτικής προέλευσης, οι έλεγχοι δυνατό να εντείνονται.

Υποχρεώσεις παραγωγών τροφίμων φυτικής προέλευσης

12.-(1)Οι παραγωγοί τροφίμων φυτικής προέλευσης εξασφαλίζουν ότι τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης σε όλα τα στάδια της παραγωγής, μεταποίησης και διανομής μέσα στην επιχείρηση που βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους, πληρούν τις απαιτήσεις της υγιεινής των τροφίμων που καθορίζονται στο Παράρτημα Ι του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 852/2004 και επαληθεύουν ότι οι απαιτήσεις αυτές πληρούνται.

(2) Κατ’ εφαρμογήν των διατάξεων των άρθρων 3, 4 (1) και 5 του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 852/2004, ο παραγωγός τροφίμων φυτικής προέλευσης έχει υποχρέωση να-

(α) Συνεργάζεται με τον Επιθεωρητή για την πραγματοποίηση των απαραίτητων ελέγχων·

(β) εφαρμόζει πρακτικές ορθής υγιεινής ή άλλες διαδικασίες, οι οποίες διασφαλίζουν την υγιεινή των τροφίμων φυτικής προέλευσης που παράγει.

(3) Σε περίπτωση που παραγωγός τροφίμων φυτικής προέλευσης έχει εύλογες υποψίες ότι το προϊόν που παράγει, διαλέγει ή συσκευάζει στον τόπο παραγωγής δεν πληροί τις απαιτήσεις για την ασφάλεια των τροφίμων, ενημερώνει άμεσα την αρμόδια αρχή, προκειμένου αυτός να απομακρύνει από τον τόπο παραγωγής τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης τα οποία δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις για την ασφάλεια των τροφίμων και να λάβει όλες τις απαραίτητες διορθωτικές ενέργειες που υποδεικνύονται από την αρμόδια αρχή.

(4) Οι παραγωγοί τροφίμων φυτικής προέλευσης συνεργάζονται με την αρμόδια αρχή σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται για την πρόληψη ή τη μείωση των κινδύνων που προκαλεί ένα τρόφιμο φυτικής προέλευσης το οποίο παράγεται ή έχει παραχθεί, καθώς και για την εφαρμογή οποιωνδήποτε διορθωτικών ενεργειών που κρίνονται απαραίτητες από την αρμόδια αρχή.

Λήψη διορθωτικών μέτρων

13. Επιθεωρητής που εντοπίζει, σε οποιοδήποτε στάδιο της παραγωγής, μη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις για την ασφάλεια των τροφίμων, η οποία θέτει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή, δίδει αμέσως γραπτή ειδοποίηση στον επηρεαζόμενο παραγωγό τροφίμων φυτικής προέλευσης ή αντιπρόσωπό του στην οποία αναφέρονται τα αποτελέσματα της επιθεώρησης και ο επηρεαζόμενος παραγωγός τροφίμων φυτικής προέλευσης ή ο αντιπρόσωπός του οφείλει εντός της περιόδου που καθορίζεται στην ειδοποίηση να προβεί σε διορθωτικές ενέργειες.

Επιβολή διοικητικών κυρώσεων

14.-(1) Ο Διευθυντής εξετάζει, αυτεπάγγελτα ή κατόπιν υποβολής παραπόνου, οποιαδήποτε παράβαση των διατάξεων του παρόντος Νόμου ή των Κανονισμών ή Διαταγμάτων που εκδίδονται δυνάμει αυτού και του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 852/2004.

(2) Σε περίπτωση όπου, κατά τη διερεύνηση που διεξάγεται δυνάμει των διατάξεων του εδαφίου (1), διαπιστωθεί παράβαση οποιασδήποτε διάταξης του παρόντος Νόμου, ο Διευθυντής έχει εξουσία να προβαίνει στις πιο κάτω ενέργειες:

(α) Να διατάξει ή να συστήσει εγγράφως στο πρόσωπο το οποίο διέπραξε την παράβαση όπως μέσα σε τακτή προθεσμία τερματίσει την παράβαση και αποφύγει την επανάληψή της στο μέλλον·

(β) να δεσμεύει το τρόφιμο φυτικής προέλευσης το οποίο δεν πληροί οποιαδήποτε διάταξη του παρόντος Νόμου, για όσο χρόνο κρίνει αναγκαίο·

(γ) να επιβάλει διοικητικό πρόστιμο μέχρι χίλια ευρώ (€1.000), ανάλογα με τη φύση, τη βαρύτητα και τη διάρκεια της παράβασης·

(δ) σε περίπτωση μη άρσης της παράβασης εντός της ταχθείσας δυνάμει της παραγράφου (α) προθεσμίας να επιβάλει διοικητικό πρόστιμο μέχρι εκατό ευρώ (€100) για κάθε μέρα συνέχισής της.

(3) Προτού επιβάλει οποιοδήποτε διοικητικό πρόστιμο, ο Διευθυντής ενημερώνει γραπτώς το επηρεαζόμενο πρόσωπο για την πρόθεσή του να επιβάλει το διοικητικό πρόστιμο και τους λόγους για τους οποίους προτίθεται να ενεργήσει τοιουτοτρόπως, παρέχοντάς του το δικαίωμα υποβολής παραστάσεων εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών από την ημερομηνία της ειδοποίησης.

(4) Ο Διευθυντής επιβάλλει διοικητικό πρόστιμο, δυνάμει των διατάξεων του εδαφίου (2), με αιτιολογημένη απόφασή του, την οποία κοινοποιεί στο επηρεαζόμενο πρόσωπο και στην οποία –

(α) Καθορίζεται η παράβαση ή η παράλειψη συμμόρφωσης για την οποία επιβάλλεται το διοικητικό πρόστιμο·

(β) αναφέρεται το δικαίωμα και η χρονική προθεσμία μέσα στην οποία δύναται το επηρεαζόμενο πρόσωπο να προσβάλει την απόφαση, με προσφυγή στον Υπουργό και

(γ) καθορίζεται το ποσό του διοικητικού προστίμου και η προθεσμία μέσα στην οποία το επηρεαζόμενο πρόσωπο οφείλει να πληρώσει το διοικητικό πρόστιμο.

(5) Σε περίπτωση άρνησης ή παράλειψης πληρωμής του διοικητικού προστίμου, ο Διευθυντής λαμβάνει δικαστικά μέτρα και εισπράττει το οφειλόμενο ποσό ως αστικό χρέος οφειλόμενο προς τη Δημοκρατία.

Ιεραρχική προσφυγή

15.-(1) Πρόσωπο στο οποίο επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο ή άλλη διοικητική κύρωση δυνάμει των διατάξεων του παρόντος Νόμου ή των Κανονισμών ή των Διαταγμάτων που εκδίδονται δυνάμει αυτού και του οποίου το συμφέρον επηρεάζεται δυσμενώς, δύναται εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης της απόφασης για την επιβολή διοικητικού προστίμου ή άλλης διοικητικής κύρωσης να προσβάλει τη σχετική απόφαση, πράξη ή οδηγία, με γραπτή και αιτιολογημένη προσφυγή στον Υπουργό.

(2) Σε περίπτωση άσκησης προσφυγής δυνάμει των διατάξεων του εδαφίου (1), ο Υπουργός την εξετάζει, χωρίς υπαίτια καθυστέρηση, δυνάμενος, κατά την κρίση του, να ακούσει τον προσφεύγοντα ή να δώσει σ’ αυτόν την ευκαιρία να υποστηρίξει γραπτώς τους λόγους στους οποίους στηρίζεται η προσφυγή.

(3) Με την υποβολή προσφυγής, ο Υπουργός δύναται να λάβει μέτρα για την προσωρινή απαγόρευση συγκομιδής των τροφίμων φυτικής προέλευσης ή την ασφαλή αποθήκευσή τους ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος να διατεθούν τρόφιμα φυτικής προέλευσης που δεν συμμορφώνονται με τον παρόντα Νόμο ή τους Κανονισμούς ή τα Διατάγματα που εκδίδονται δυνάμει αυτού ή τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 852/2004·

(4) Ο Υπουργός δύναται να αναθέσει σ’ ένα ή περισσότερους λειτουργούς του Υπουργείου του, την εξέταση ορισμένων θεμάτων που περιλαμβάνει η προσφυγή και την υποβολή σ’ αυτόν του πορίσματος της εξέτασης αυτής πριν από την έκδοση της απόφασής του επί της προσφυγής, σύμφωνα με το εδάφιο (6).

(5) Ο Υπουργός εκδίδει και κοινοποιεί εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την ημερομηνία λήψης της προσφυγής, την απόφασή του στον προσφεύγοντα.

(6) Ο Υπουργός δύναται να εκδώσει μια από τις ακόλουθες αποφάσεις:

(α) Να επικυρώσει την προσβληθείσα απόφαση·

(β) να ακυρώσει την προσβληθείσα απόφαση·

(γ) να τροποποιήσει την προσβληθείσα απόφαση·ή

(δ) να προβεί σε έκδοση νέας απόφασης, σε αντικατάσταση της προσβληθείσας.

Αδικήματα και ποινές

16.-(1) Πρόσωπο το οποίο αυτοπροσώπως ή διά υπαλλήλου του ή άλλου εκπροσώπου του-

(α) Παράγει, συγκομίζει, μεταχειρίζεται, συσκευάζει ή αποθηκεύει ή πωλεί τρόφιμα φυτικής προέλευσης κατά παράβαση των διατάξεων του παρόντος Νόμου ή των Κανονισμών ή των Διαταγμάτων που εκδίδονται δυνάμει αυτού ή του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 852/2004, ή

(β) παρακωλύει ή παρεμποδίζει Επιθεωρητή να ασκήσει οποιοδήποτε από τα καθήκοντά του με βάση τον παρόντα Νόμο ή τους Κανονισμούς ή τα Διατάγματα που εκδίδονται δυνάμει αυτού ή τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 852/2004,

είναι ένοχο αδικήματος και, σε περίπτωση πρώτης καταδίκης, υπόκειται σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις δύο χιλιάδες ευρώ (€2.000), ή, σε περίπτωση δεύτερης ή μεταγενέστερης καταδίκης, σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις δέκα χιλιάδες ευρώ (€10.000), ή σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες ή και στις δύο αυτές ποινές.

(2) Το δικαστήριο, δύναται, επιπρόσθετα με οποιαδήποτε άλλη ποινή επιβλήθηκε δυνάμει των διατάξεων του εδαφίου (1), να διατάξει την κατάσχεση των γεωργικών προϊόντων αναφορικά με τα οποία διαπράχθηκε το αδίκημα.

Εξουσία έκδοσης Κανονισμών

17.-(1) Το Υπουργικό Συμβούλιο δύναται να εκδίδει Κανονισμούς για τον καθορισμό κάθε θέματος το οποίο χρήζει ή είναι δεκτικό καθορισμού, καθώς και για την καλύτερη εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος Νόμου.

(2) Χωρίς επηρεασμό της γενικότητας του εδαφίου (1), Κανονισμοί που εκδίδονται δυνάμει του εδαφίου (1) δύναται να προβλέπουν για όλα ή οποιαδήποτε από τα ακόλουθα θέματα:

(α) Το χρόνο και τον τρόπο με τον οποίο θα απομακρύνονται από τον τόπο παραγωγής τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης τα οποία δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις για την ασφάλεια των τροφίμων·

(β) τα τέλη που δύναται να επιβάλλονται για την εγγραφή των παραγωγών τροφίμων φυτικής προέλευσης στο Μητρώο·

(γ) τον καθορισμό διαδικασιών ελέγχου για συμμόρφωση με τις απαιτήσεις για την υγιεινή των τροφίμων φυτικής προέλευσης βάσει επιστημονικών δεδομένων και μελετών αναλύσεων του κινδύνου.

Εξουσία έκδοσης Διαταγμάτων

18.-(1)Ο Υπουργός δύναται να εκδίδει Διατάγματα αναφορικά με όλα ή οποιαδήποτε από τα ακόλουθα θέματα:

(α) Για τη ρύθμιση ειδικών τεχνικών θεμάτων·

(β) για τον έλεγχο των μεθόδων που πρέπει να ακολουθούνται για τη συλλογή, τη μεταφορά, το χειρισμό ή τη φόρτωση των τροφίμων φυτικής προέλευσης, τις προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνονται από πρόσωπα που ασχολούνται με αυτά και γενικά την προστασία των προϊόντων αυτών·

(γ) για τον καθορισμό της μεθόδου συλλογής και μεταφοράς των τροφίμων φυτικής προέλευσης που προορίζονται για πώληση.