Διανομή Περιουσίας
Κήρυξη και διανομή μερισμάτων και επιστροφή περιουσίας

58.-(1) Τηρουμένης της κατακράτησης τέτοιων ποσών τα οποία δυνατό να είναι αναγκαία για τα έξοδα της διαχείρισης, ή άλλως πως, ο διαχειριστής με κάθε δυνατή ταχύτητα, κηρύσσει και διανέμει μερίσματα μεταξύ των πιστωτών οι οποίοι επαλήθευσαν τα χρέη τους.

(2) Το πρώτο μέρισμα, αν υπάρχει, πρέπει να κηρυχτεί και διανεμηθεί μέσα σε τέσσερις μήνες μετά το πέρας της πρώτης συνέλευσης των πιστωτών, εκτός αν ο διαχειριστής ικανοποιήσει την εποπτική επιτροπή ότι υπάρχει επαρκής λόγος για την αναβολή της κήρυξης σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

(3) Αν δεν υπάρχει επαρκής λόγος για το αντίθετο, μεταγενέστερα μερίσματα κηρύσσονται και διανέμονται κατά διαστήματα όχι μεγαλύτερα των έξι μηνών.

(4) Πριν από την κήρυξη μερίσματος ο διαχειριστής προκαλεί όπως δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του διαχειριστή ή στην ιστοσελίδα του Επίσημου Παραλήπτη, εάν ο διαχειριστής δεν έχει τη δική του ιστοσελίδα κατά τον καθορισμένο τρόπο, ειδοποίηση της πρόθεσης του να πράξει με αυτό τον τρόπο και θα αποστέλλει επίσης εύλογη ειδοποίηση σε κάθε πιστωτή που αναφέρεται στην κατάσταση των περιουσιακών υποθέσεων του πτωχεύσαντα ο οποίος δεν επαλήθευσε το προς αυτόν χρέος.

(5) Όταν ο διαχειριστής κηρύξει μέρισμα πρέπει να αποστέλλει σε κάθε πιστωτή που επαλήθευσε το προς αυτόν χρέος ειδοποίηση η οποία δείχνει το ποσό του μερίσματος και πότε και πως είναι πληρωτέο και κατάσταση κατά τον καθορισμένο τρόπο ως προς τις λεπτομέρειες της περιουσίας.

(6) Χρηματική περιουσία η οποία παραμένει αδιάθετη κατά τη διάρκεια της ισχύος του διατάγματος πτώχευσης ή του διατάγματος κήρυξης του πτωχεύσαντα σε πτώχευση και πριν την ακύρωσή του θα διανέμεται στους πιστωτές μετά την αφαίρεση οποιουδήποτε κόστους της πτωχευτικής διαδικασίας:

Νοείται ότι, όπου το κόστος της πτωχευτικής διαδικασίας της διανομής θα είναι μεγαλύτερο από την αξία της διανομής αυτής, η χρηματική περιουσία θα κατατίθεται στο Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας.

(7) Χρηματική περιουσία η οποία παραμένει αδιάθετη μετά την ακύρωση του διατάγματος πτώχευσης, θα επιστρέφεται στον πτωχεύσαντα, ανάλογα με την περίπτωση, αφού αφαιρεθεί το κόστος της πτωχευτικής διαδικασίας:

Νοείται ότι, όπου το κόστος της πτωχευτικής διαδικασίας της επιστροφής είναι μεγαλύτερο από την αξία της επιστρεφόμενης περιουσίας, η χρηματική περιουσία θα κατατίθεται στο Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας.

(8) Για οποιοδήποτε χρηματικό ποσό για το οποίο ο επίσημος παραλήπτης ή ο διαχειριστής θα πρέπει να δώσει μέρισμα και ο πιστωτής δεν ανευρίσκεται, το ποσό αυτό μετά την ακύρωση και του διατάγματος κήρυξης του πτωχεύσαντα σε πτώχευση θα μεταφέρεται στο Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας και σε περίπτωση που το ποσό δεν παραληφθεί από τον πιστωτή εντός δύο ετών, ο πτωχεύσας του οποίου το διάταγμα έχει ακυρωθεί, θα δικαιούται όπως του επιστραφεί το ποσό αυτό.

Μικτά και χωριστά μερίσματα

59.-(1) Όταν ένας συνέταιρος σε οίκο κηρύσσεται σε πτώχευση, πιστωτής στον οποίο ο πτωχεύσας οφείλει από κοινού με τους άλλους συνεταίρους του οίκου, ή με οποιοδήποτε από αυτούς δεν εισπράσσει μέρισμα από την ξεχωριστή περιουσία του πτωχεύσαντα μέχρις ότου όλοι οι χωριστοί πιστωτές εισπράξουν ολόκληρο το ποσό των αντίστοιχων χρεών τους.

(2) Όταν μικτές και ξεχωριστές περιουσίες βρίσκονται υπό διαχείριση, τηρουμένου οποιουδήποτε διατάγματος για το αντίθετο το οποίο δυνατό να εκδοθεί από το Δικαστήριο κατόπιν αίτησης οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου προσώπου, μερίσματα των μικτών και ξεχωριστών περιουσιών εκδίδονται μαζί, και τα έξοδα και τα συναφή προς την κήρυξη τέτοιων μερισμάτων κατανέμονται δίκαια από το διαχειριστή μεταξύ των μικτών και ξεχωριστών περιουσιών, λαμβάνοντας υπόψη την εργασία που τελέστηκε για κάθε περιουσία ή του οφέλους που αποκομίστηκε από κάθε περιουσία.

Πρόνοια για πιστωτές που διαμένουν μακριά, κλπ.

60.-(1) Κατά τον υπολογισμό και τη διανομή του μερίσματος ο διαχειριστής πρέπει να προβλέψει για τα χρέη που πιθανόν να επαληθευτούν σε πτώχευση τα οποία φαίνονται από τις καταστάσεις των περιουσιακών υποθέσεων του πτωχεύσαντα, ή άλλως πως, ότι οφείλονται σε πρόσωπα τα οποία διαμένουν σε μέρη που βρίσκονται τόσο μακριά από το μέρος όπου ενεργεί ο διαχειριστής ώστε στη συνήθη πορεία της επικοινωνίας δεν είχαν επαρκή χρόνο να προσφέρουν τις επαληθεύσεις τους ή να αποδείξουν αυτές αν αμφισβητούνται και επίσης για χρέη που πιθανόν να επαληθευτούν σε πτώχευση, εφόσον το αντικείμενο των απαιτήσεων δεν έχει ακόμα αποφασιστεί.

(2) Ο διαχειριστής θα προνοήσει επίσης για οποιεσδήποτε αμφισβητούμενες επαληθεύσεις ή αξιώσεις και για τα έξοδα που είναι αναγκαία για τη διαχείριση της περιουσίας ή άλλως πως.

(3) Τηρουμένων των πιο πάνω διατάξεων ο διαχειριστής διανέμει ως μέρισμα όλα τα χρήματα που έχει στα χέρια του.

Δικαίωμα πιστωτή ο οποίος δεν επαλήθευσε χρέος πριν από την κήρυξη μερίσματος

61. Πιστωτής ο οποίος δεν επαλήθευσε το χρέος του πριν από την κήρυξη μερίσματος ή μερισμάτων δικαιούται να πληρωθεί από τα χρήματα που βρίσκονται εκάστοτε στα χέρια του διαχειριστή οποιοδήποτε μέρισμα ή μερίσματα τα οποία παρέλειψε να εισπράξει προτού τα χρήματα αυτά χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή οποιουδήποτε μελλοντικού μερίσματος ή μερισμάτων, αλλά δεν δικαιούται να παρεμποδίσει τη διανομή μερίσματος που κηρύχτηκε προτού το χρέος επαληθευτεί, εξαιτίας του ότι ο πιστωτής δεν συμμετείχε στη διανομή.

Τόκος σε χρέη

62. Όταν χρέος έχει επαληθευτεί και τέτοιο χρέος περιλαμβάνει τόκο, ή οποιοδήποτε χρηματικό αντάλλαγμα αντί τόκου, τέτοιος τόκος ή αντάλλαγμα, για τους σκοπούς μερίσματος, υπολογίζεται προς επιτόκιο που δεν υπερβαίνει το εννέα τοις εκατό ετησίως, χωρίς να επηρεάζεται το δικαίωμα του πιστωτή να εισπράξει από την περιουσία οποιοδήποτε μεγαλύτερο επιτόκιο το οποίο δυνατό να δικαιούται μετά την πλήρη εξόφληση όλων των επαληθευθέντων χρεών της περιουσίας.

Τελικό μέρισμα

63.-(1) Όταν ο διαχειριστής μετατρέψει σε χρήματα ολόκληρη την περιουσία του πτωχεύσαντα, ή τόσο μέρος από αυτή το οποίο, κατά την κοινή γνώμη του ίδιου και της εποπτικής επιτροπής δύναται να εκκαθαριστεί χωρίς αχρείαστη αναβολλή του έργου της διαχείρισης, ο διαχειριστής θα κηρύξει τελικό μέρισμα, αλλά προτού πράξει αυτό πρέπει να δώσει ειδοποίηση κατά τον καθορισμένο τρόπο στα πρόσωπα των οποίων οι αξιώσεις για να καταστούν πιστωτές γνωστοποιήθηκαν σε αυτόν, αλλά δεν αποδείχτηκαν κατά τρόπο που να τον ικανοποιεί ότι αν δεν αποδείξουν τις απαιτήσεις τους προς ικανοποίηση του Δικαστηρίου μέσα στον οριζόμενο από την ειδοποίηση χρόνο, αυτός θα προχωρήσει να κηρύξει τελικό μέρισμα χωρίς να λάβει υπόψη τις απαιτήσεις τους.

(2) Μετά την πάροδο της προθεσμίας που ορίστηκε με τον τρόπο αυτό, ή αν το Δικαστήριο, κατόπι αίτησης από οποιοδήποτε τέτοιο πιστωτή, παραχωρήσει σε αυτόν περαιτέρω χρόνο προς απόδειξη της απαίτησης του, τότε με την πάροδο τέτοιου περαιτέρω χρόνου, το τελικό μέρισμα θα διανεμηθεί μεταξύ των πιστωτών που επαλήθευσαν χωρίς να ληφθούν υπόψη οι απαιτήσεις οποιωνδήποτε άλλων προσώπων.

(3) Αν το Δικαστήριο αποδεχτεί οποιαδήποτε απαίτηση η οποία απορρίφτηκε από το διαχειριστή, το πρόσωπο που έχει τέτοια απαίτηση δικαιούται να πληρωθεί, από ολόκληρη τη διαθέσιμη περιουσία που βρίσκεται στα χέρια του διαχειριστή, μέρισμα το οποίο το πρόσωπο αυτό θα εδικαιούτο αν η αξίωση του δεν απορριπτόταν από το διαχειριστή.

Καμιά αγωγή για μέρισμα

64. Δεν δύναται να εγερθεί εναντίον του διαχειριστή καμιά αγωγή, αλλά αν ο διαχειριστής αρνείται να πληρώσει μέρισμα το Δικαστήριο δύναται, αν το θεωρεί σκόπιμο, κατόπι αίτησης που υποβάλλεται, να διατάξει το διαχειριστή να πληρώσει το μέρισμα, και επίσης να πληρώσει από δικά του χρήματα τόκο επί του μερίσματος για το χρόνο κατακράτησης του και τα έξοδα της αίτησης.

Εξουσία να επιτραπεί σε πτωχεύσαντα να διαχειρίζεται περιουσία

65.-(1) Ο διαχειριστής με την άδεια της εποπτικής επιτροπής, όπου υπάρχει, δύναται να διορίσει τον ίδιο τον πτωχεύσαντα να επιβλέπει τη διαχείριση της περιουσίας του ή μέρους αυτής, ή να διεξάγει το εμπόριο του (αν υπάρχει) προς όφελος των πιστωτών του και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση να βοηθά στη διαχείριση της περιουσίας κατά τέτοιο τρόπο και με τέτοιους όρους όπως ο διαχειριστής δύναται να διατάξει.

(2) Ο διαχειριστής δύναται από καιρό σε καιρό, με την άδεια της εποπτικής επιτροπής, όπου υπάρχει, να παραχωρεί στον πτωχεύσαντα από την περιουσία του τέτοιο επίδομα το οποίο θεωρεί δίκαιο για τη συντήρηση του και της οικογένειας του, ή σε αντάλλαγμα των υπηρεσιών του, αν προσλήφθηκε για την εκκαθάριση της περιουσίας του, αλλά οποιοδήποτε τέτοιο επίδομα δύναται να μειωθεί από το Δικαστήριο.

Δικαίωμα του πτωχεύσαντα σε πλεόνασμα

66. Ο πτωχεύσας δικαιούται σε οποιοδήποτε πλεόνασμα που παραμένει μετά την πλήρη εξόφληση των πιστωτών του, με τόκους, όπως προβλέπεται από το Νόμο αυτό και των εξόδων, επιβαρύνσεων και δαπανών που προκύπτουν από τη διαδικασία με βάση την αίτηση πτώχευσης.